Türkiye siyasetinde yaşanan gelişmeler, terör olayları ve ülkenin dış dünya ile ilgisini değerlendiren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, "Dünyayı izlemeyen, kendi içine kapanmış bir ülke havasındayız." dedi.
ATSO Eylül ayı olağan meclis toplantısında konuşan Davut Çetin, seçim süreci bitmeden bir yenisinin gündeme geldiğini belirtti. Çetin, "Uzlaşma kültürü gelişmedikçe demokrasimiz güçlenemez ve sandık sonucu tek başına bu uzlaşmayı sağlamaz. Seçim sonucu beklenmeden, herkesin siyasi uzlaşmaya kapıları açık tutması gerektiğine inanıyor ve bunu ümit ediyorum." şeklinde konuştu. Çetin, özellikle terör ve Suriye'deki durum karşısında Türkiye siyasetinde gerçek uzlaşma olmasının ayrı bir önem kazandığının altını çizdi.
"TERÖRÜ BAŞIMIZA BELA EDENLER, GÜLEREK BİZİ İZLİYOR"
Terör örgütünün 3 yıldır bazı ilçelerde yerleşerek hazırlıklar yaptığına dikkat çeken Çetin, örgütün Suriye konusundan yararlanmaya çalıştığını söyledi. "PKK'yı bizim başımıza bela edenler, enerji hatlarını kontrol etmek, su kaynaklarını kontrol etmek isteyenler, bölgede Türkiye gibi büyük güç istemeyenler oturmuş, gülerek bizi izliyor." tespitinde bulunan Çetin, terör örgütünün bu durumdan cesaret aldığını kaydetti. Örgütün dünyaya Türkiye'de bir etnik çatışma olduğunu göstererek bu sorunu uluslararası alana taşımak istediğine işaret etti. Devletin terörle mücadele etme konusunda etnik çatışma görüntüsü vermemesi konusunda uyarıda bulundu.
Toplumda oluşan öfke patlamalarının şiddete yol açtığını belirten Çetin, Suriye örneğini verdi. Çetin, "Suriye'nin, Suriyelilerin durumu herkese ibret olmalıdır. Bir zamanlar Şam, medeniyetlerin beşiğiydi, Halep muhteşem bir tarihi kentti. Bir kıvılcım çakıldı, 200 binden fazla insan öldü, 4 milyona yakın insan göç etti. Binlerce insan yollarda, denizde öldü. Türkiye'ye gelen 2 milyon Suriyelinin 250 bin kadarı kamplarda, diğerleri bütün ülkeye dağıldılar. İçlerinde parası olup iş kuranlar oldu, ama 500 liraya günde 12 saat çalışan çocuklar da oldu." dedi. Türkiye'de iç çatışma ortamının önlenmesi gerektiğine işaret eden Çetin, Türkiye'nin bölgede örnek olmasını istedi. Çetin, "Türkiye İran'ı, Irak'ı, Suriye'yi de içine alacak bir ortak pazara öncülük etmeli." ifadesini kullandı.
LİDERLER KONUŞUYOR, ŞİDDET ARTIYOR
"Eğer siyasi uzlaşma olmazsa, siyasi partilerimiz birlik olmazsa, demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri güçlü biçimde korunmazsa bu sorun çözülemez." diyen Çetin, liderlerin söylemlerinin önemine dikkat çekti. Çetin, şöyle devam etti: "Ancak görüyoruz ki, siyasi liderlerin çıktığı televizyon programlarının reytingleri, bırakın futbol maçlarını, şarkı yarışmalarına, dizilere bile yetişememektedir. Siyasi liderler dışında da zaten konuşan kalmamıştır. Bu ortam nedeniyle Türkiye'de son zamanda şiddet kültürünün de geliştiğine herkes dikkat etmelidir. Sosyal medyada bir haber yayılıyor, insanlar galeyana gelip oraya buraya saldırmaya başlıyor, gazeteler taşlanıyor. Bu şiddet kültürü gelişirse yarın nereye varacağını kimse hesap edemez. Bu nedenle terörü lanetleme, haklı tepkiyi ortaya koyma ile şiddet kültürünü birbirine karıştırmayalım."
TBMM'nin aylardır kapalı olmasının, yasa çıkmamasının, hükümet düzeyinde ekonomiye dönük yeni kararlar alınmamasının herkesi etkilediğini belirten Çetin, "Terör, seçim, belirsizlik ortamında ekonomiye zaten sıra gelmiyor. Tarımın, ticaretin, turizmin, sanayinin, işçinin sorunlarını, işsizliği konuşacak bir ortam yok. Medyada bile sorunlar yeterince konuşulmuyor, yazılmıyor. Normal bir ülkede televizyonlarda bu kadar dizi, evlendirme programı olamaz. Çin Devlet Başkanı bir haftadır ABD'de temaslar yapıyor, Türkiye'de ayrıntılı haber yok. Almanya 800 bin Suriyeli sığınmacı kabul etmeye karar verdi. Neden ve nasıl bilmiyoruz. Alman otomotiv devi ABD de ve Avrupa'da sorun yaşıyor. Bizde konuşan yok. Dünyaya uzaylılar gelse 'bize ne' deyip geçeceğiz. Dünyayı izlemeyen, kendi içine kapanmış bir ülke havasındayız. En önemli küresel konu iki sığ cümleyle geçiştiriliyor. Bu ortam bizim de elimizi kolumuzu bağlıyor." ifadelerini kullandı.
Kısa süre önce açıklanan büyüme rakamlarına da değinen Çetin, "Ekonomi yüzde 3.8 büyüdü, ama ticarette büyüme 2.6'da kaldı. İnşaatta bile yüzde 2 büyüme söz konusu. Büyümede finans ve banka hizmetleri ağırlığı devam ediyor. Bu büyümede ihracatın olumlu etkisi olmadı, iç tüketim büyümeyi sürükledi. Tüketimde artışta da özellikle otomobil, yani ulaştırma öne çıkıyor." dedi. Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayınladığı bazı rakamların ise gerçekten uzak olduğunu iddia etti.
ASPENDOS'UN BEYAZ MERMERLERİ
Kültür sanat faaliyetlerinin önemine işaret eden Çetin, şehit cenazeleri nedeniyle Antalya Kültür Sanat'ın açılışının yapılmadığını, ancak sergiler açıldığını söyledi. Terör nedeniyle her şeyin durmasına izin verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Antalya'da kültürel ve sanatsal etkinliklerin artması için çalışmalar yapıldığını belirten Çetin, Aspendos'ta 'beyaz mermerle' yapılan restorasyon skandalına dikkat çekti. Çetin, "Dün medyada Aspendos'ta yapılan restorasyon görüntüleri yer aldı. 2 bin yıllık tarih adeta hamam mermerleri ile kaplanmış. Bu da bizim tarihe ve kültüre bakışımızı ve verdiğimiz değeri göstermektedir. Böylesine hassas bir konuda duyarlılık gösteren medya mensuplarına da teşekkür ediyorum. Bakanlığın açıklaması daha garip, bu mermerlerin 2 bin yıl sonra aynı hale gelmesini umuyorlar. Restorasyon çalışmalarının ne hale geldiğini görüyoruz." şeklinde konuştu. CİHAN