İSTANBUL (CİHAN)- Güneş'te bu ay gerçekleşen şiddetli patlamaların ardından açığa çıkan parçacık yüklü fırtınalar, Dünya'ya ulaştıktan sonra atmosferde birbirinden güzel auroralar (kutup ışıkları) meydana getirdi.
Güneş'te en büyükleri 11 Mart ve 15 Mart'ta olmak üzere bu ay oluşan koronar kütle atımları, Dünya'ya güneş fırtınaları ulaştırdı. Yerkürenin manyetik alanı ve yıldızdan gelen fırtınanın etkileşimi sonucu İyonosfer'de yeşil, mavi ve kızıl ışımalar oluştu. Büyülü ışıklar, uzayda seyir halinde olan Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki kameralara da yansıdı.
Atmosferin 100 ila 1000 kilometre aralığında oluşan kutup ışıklarının yatay uzunluğu binlerce kilometreyi bulabiliyor. Güney kutbuna yakın enlemlerde görülen ışıklara 'aurora australis' (güney kutup ışıkları) deniliyor. Kuzey enlemlerde bu etki 'aurora borealis' (kuzey ışıkları) olarak adlandırılıyor.
Özellikle yay, bulut ve çizgi şeklinde oluşan kutup ışıklarının yaygın rengi yeşil. Ancak çok yükseklerde olan kutup ışıkları kırmızı ya da pembe rengi alabiliyor. CİHAN