Atıf Hoca’dan Ahmet Turan Hoca’ya: Türkiye’nin utanç günleri...

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Haziran 11 2018
''100 yıl önceye gidin ancak benzer görüntüleri bulabilirsiniz. Bu çağda fikirler yargılanmaz çünkü. 1920-1927 yılları arasında İhtilal ve İstiklal mahkemeleri 54 bin kişiyi yargıladı. Bu mahkemelerde 1054 kişi idam, 43 bin kişi sürgün edildi. İdam edilenlerden biri de Atıf Hoca’ydı.''
Atıf Hoca’dan Ahmet Turan Hoca’ya: Türkiye’nin utanç günleri...
Ali Emir Pakkan / samanyoluhaber.com

“Ara karar için ara veriliyor.
Koridorda tahliye umudu...
Ama umutlar suya düşüyor.
Mahkeme 5-6 Temmuz'a ertelenirken tahliye kararı çıkmıyor.
Ahmet Turan Alkan, Mustafa Ünal, Mümtaz'er Türköne, İbrahim Karayeğen, bileklerine kelepçe vurulmuş halde, jandarmaların arasında tek sıra önümüzden geçip Silivri zindanlarının yoluna koyuluyorlar.”

Zaman davasını izleyen Hasan Cemal, bu satırları 9 Haziran 2018’de yazdı.

100 yıl önceye gidin ancak benzer görüntüleri bulabilirsiniz. Bu çağda fikirler yargılanmaz çünkü.

1920-1927 yılları arasında İhtilal ve İstiklal mahkemeleri 54 bin kişiyi yargıladı. Bu mahkemelerde 1054 kişi idam, 43 bin kişi sürgün edildi.

İdam edilenlerden biri de Atıf Hoca’ydı.

Onun hikayesi, bugünkü yazarların yargılanmasına çok benzemektedir.

1924’te Şapkayı eleştiren ‘Frenk Mukallitliği’ adını taşıyan bir risale yazar Atıf Hoca. Kültür Bakanlığı’ndan izinlidir kitap.

1,5 yıl sonra Şapka İnkılabı gerçekleşir. Şapka giymek mecbur kılınır.

Atıf Hoca, şapka kanunu çıkmadan önce yazdığı kitaptan dolayı 9 Aralık 1925’te tutuklanır. Giresun’daki İstiklal Mahkemesine götürülür. Şapkaya ilişkin yargılandığı bu mahkemeden beraat eder. Ancak, beraat etmesine rağmen elleri kelepçeli İstanbul’a sevk edilir. Oradan da 1926’nın ocak ayı başında Ankara’ya gönderilir.

Atıf Hoca, beraat edeceğine inanmaktadır, çok iyi bir savunma yazar. Fakat kararın verileceği günden önce bir rüya görür. Rüyada Peygamberimiz Hz. Muhammed (sas), “Atıf niye bize kavuşmayı geciktiriyorsun?” der. Bunun üzerine savunmayı yırtıp atar.

Mahkemenin başkanlığını gazeteci-yazar Altemur Kılıç’ın babası Kılıç Ali ile Kel Ali lakaplı Ali Çetinkaya üstlenmiştir. Savcı ise Yalçın Kü

Bu haberler de ilginizi çekebilir