ATB Başkanı Bilgiç: Dünyaca ünlü markalar better cotton istiyor

ATB Başkanı Bilgiç: Dünyaca ünlü markalar better cotton istiyor

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, dünyaca ünlü markaların her geçen gün better cotton (daha iyi pamuk) talebinin artmasının beklendiğini söyledi.

Dünya tekstil devlerinin, 2020 yılına kadar ürünlerinde yüzde 20 ila 100 oranında better cotton kullanacaklarını beyan ettiğini hatırlatan Bilgiç, "Bu nedenle her geçen gün better cotton talebinin artması beklenmekte. Bu yıl better cotton pamuk ekim alanı ve üretici sayısı geçen yıla göre iki katına çıkmıştır. Sürdürülebilir pamuk üretimi konusunda dünyada önemi gittikçe artan better cotton lisanslı pamuğu, paydaşlarımızın katkısı ile Adana'da üretilecek. Böylece ülkemiz sanayicisinin pamukta dışa bağımlılığını azaltmasına, çiftçisinin yurt dışındakilerle rekabet gücünün artmasına, pamuğun diğer ürünler ile rekabet edebilirliğinin artmasına katkı sağlanacaktır." dedi.

'Better Cotton Üretici ve Paydaş' toplantısında konuşan Şahin Bilgiç, Türkiye'de ilk 'better cotton' pamuğunun hasadının 2013 yılında gerçekleştiğini dile getirdi. İlk sezonda 72 bin 370 dekardan 34 bin 517 ton kütlü pamuk üretiminin gerçekleştiğini açıklayan Bilgiç, "İkinci sezonda 127 bin 20 dekardan 59 bin 822 ton kütlü pamuk üretimi yapıldı. Dünyaca ünlü markaların better cotton taleplerini karşılamak isteyen ülkemiz, tekstil sektörünün sürdürülebilir pamuk ihtiyacını yerel paydaşlarla sağlanmaya çalışıyor." diye konuştu.

ATB'nin 3 yıldır Türkiye'de better cotton üretimi gerçekleştiren tek borsa olduğunun altını çizen Bilgiç, bu kapsamda Adana'da ilk olarak 2013 yılında 3 üretici ve 4 çırçır işletmesi ile bin 850 dekarda, 2014 yılında 17 üretici ve 4 çırçır işletmesiyle 13 bin 850 dekarda pamuk üretiminin gerçekleştiğini anlattı. 2015 yılında 32 çiftçi ve 6 çırçır işletmesiyle yaklaşık 23 bin dekarda 'beter cotton' üretimi için çalışma yapılmasının planlandığını bildiren Bilgiç, "Bu yıl better cotton üretimi için paydaşlarımızdan tohum ve sulama firmalarımızın hem belli oranda iskonto hem de üreticilerimizin tarlasına uzmanlarımızla giderek teknik destek sağlayacağız." şeklinde konuştu. Toplantıya; ATB Meclis Başkanı Sabahattin Yumuşak, Meclis Üyesi Muammer Çalışkan, Genel Sekreter Mustafa Hızlı, Ar-Ge Proje ve Kalite Birimi Sorumlusu Dr. Kenan Boyacı, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ilgili firma temsilcileri katıldı.
CİHAN
<< Önceki Haber ATB Başkanı Bilgiç: Dünyaca ünlü markalar better cotton... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER