Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, Moğolistan'da Türk tarihini restore edip bu eserleri müzede bir araya getirecek.
Moğolistan'da gerçekleştirdiği projelerle adından söz ettiren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), bu topraklarda ikinci müzesini açmaya hazırlanıyor.
3'ü Moğol 3'ü Türk olmak üzere 6 arkeologla devam eden kazı çalışmalarında bulunan Türk tarihine ait kalıntılar, Bilge Tonyukuk Bölgesi'nde önümüzdeki yıl TİKA tarafından açılacak müzede sergilenecek. Çok geniş bir sahada çalıştıklarını belirten TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan, “Moğolistan'daki kazı çalışmaları açısından bu proje, Türkiye için bir kırılma noktası. Alanın müzeye dönüştürülmesi için turizm bakanlığı ile diyalog halindeyiz. Tarihsel dokuyu dünyaya tanıtmak boynumuzun borcu. Nereyi kazarsanız altından bir tarih çıkıyor. Bu geniş coğrafyada yapılacak çok şey var” dedi.
Türkiye'nin en önemli Göktürk tarihçisi olarak kabul edilen Türk Kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl da, Tonyukuk Anıtları'ndaki çalışmaların 15 Eylül'e kadar devam edeceğini söyledi. Taşağıl, anıt hakkında şu bilgileri verdi: “Göktürklerin ünlü veziri Tonyukuk, Türk tarihinin bilgeliği ile tanınmış önemli bir kişisidir. Arka arkaya yaptığı hamlelerle ikinci Göktürk devletini canlandırmıştır. Onun sayesinde Orta Asya yeniden Türk hâkimiyetine girmiştir. İslam öncesi döneme ait çok fazla kalıntı olmasına rağmen Türk kültür tarihini yansıtan bu anıtlar ilktir. Gelecek nesillere ders verir nitelikte olması da ayrı bir önem arz etmektedir.”
Kazı alanını ziyarete gelen Türkiye'nin Ulan Bator Büyükelçisi Murat Karagöz ise, Moğolistan'ın keşfedilmeyi bekleyen bakir bir ülke olduğuna dikkat çekti. Karagöz, “Burası Türkiye için çok önem taşıyan bir ata toprağı, ilk Türk devletinin doğduğu topraklar. İnsanlığın ortak mirası” ifadelerini kullandı. TİKA, daha önce Türkiye'nin yurt dışındaki ilk müzesini yine Moğolistan'da açarak bir ilki gerçekleştirmişti.
İHA