Kayseri'de özel bir hastane, yıllar önce NASA'nın uzaya gönderdiği astronotlara ihtiyaç halinde uzaktan cerrahi müdahalede bulunması amacıyla tasarlanan ve sonrasında geliştirilen 'da Vinci' robotik cerrahi ameliyatlara başladı.
Uzmanların ameliyatlarını gerçekleştirdikleri robotla ilgili bilgiler veren Acıbadem Kayseri Hastanesi Başhekimi ve Direktörü Dr. Ömer Akbeyaz, Türkiye'de 9 hastanede bulunan 'da Vinci' robotik cerrahi uygulamalarının artık Kayseri'de hizmet vermeye başladığını söyledi. Dr. Ömer Akbeyaz, Türkiye genelinde hastanelerinin 7'sinde bu hizmetin verildiğini anlatarak, 'da Vinci' robotik cerrahi operasyonlarının üroloji, kadın hastalıkları, kalp ve damar cerrahisi ile bazı genel cerrahi operasyonlara kullanılarak başarılı sonuçlar elde edildiğini söyledi.
Dr. Ömer Akbeyaz, hastanelerinde başlayan robotik cerrahi döneminin ithal edilen 'da Vinci' robotun birçok özelliği sayesinde hastaya başka enfeksiyonun önlenmesi, hastanın kısa sürede iyileşmesi, kesi azlığından dolayı hastanın daha az acı hissetmesi gibi birçok katkı sağladığını anlattı. Dr. Akbeyaz, ameliyatta kullanılan 'da Vinci' robotun, ilk olarak NASA tarafından, uzaya gönderdiği astronotlarına gerekli olabilecek bir cerrahi müdahale için uzaktan ameliyat hizmeti verebilmek amacıyla yapıldığı ve daha sonraları ise geliştirildiğini ifade etti.
Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Sofikerim, kullanılan robotun özellikle prostot sorunu yaşayan ve bu nedenle ameliyat gerekmesi durumunda hastaya önemli katkıları olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Sofikerim, üroloji ile ilgili ve prostat kanseriyle ilgili yapılacak cerrahi müdahalelerde kanamanın az olması, bununla birlikte enfeksiyon riskinin azalması, cerrahi müdahale yapılan bölgenin daha çabuk iyileşmesi gibi avantajlarıyla hastaların yaşamla ilgili kısıtlamaların büyük çoğunluğunu ortadan kaldırdığını dile getirdi.
Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tansel Türkoğlu, robotik cerrahi müdahale ve teknolojideki gelişmelerin hastalara daha konforlu ameliyat imkanı sunduğunu anlattı. Doç. Dr. Türkoğlu, 'da Vinci' robotik cerrahi müdahale ile kalp cerrahisinde insanların artık göğüs kafesinin açılmasına gerek kalmadan, daha az ağrı, daha az kanama ve beraberinde enfeksiyon riskini azalttığına dikkat çekti.
Kadın Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Özçelik, kadınların rahim alınması ve rahimle ilgili önemli ameliyatlarda robotik cerrahi uygulamasını yaptıklarını ve hastaların kısa sürede iyileşme imkanı bulurken, enfeksiyon riskinin de azaltıldığına işaret etti. Prof. DR. Özçelik, özellikle ameliyatlar için karında yapılan büyük kesilerin uzun süre hastada yatışın sebebi olduğunu aktararak, "Bu tür ameliyatlarda enfeksiyon riski ve ameliyat sonrasında ağrılar çok fazla oluyordu. Bu yöntemle bu ağrılar en aza indirilmiş durumda. Bu yöntemin gebe kalmak isteyen hastalarda, iyileşmenin daha hızlı olmasından dolayı kendilerine avantaj sağlıyor." dedi.
'da Vinci' dünyanın ilk ve tek robotik cerrahi sistemi olarak kayıtlara girdi. 'da Vinci' Robotik Cerrahi Sistemi ilk olarak uzaydaki astronotların sağlık hizmetine ihtiyaç duymaları halinde kullanılmak üzere NASA tarafından geliştirildi. Böylece astronotlar, dünyada bulunan cerrah konsolu kullanılarak uzaktan ameliyat edilebileceklerdi. 2000 yılında Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onayıyla ilk olarak kardiyovasküler cerrahide, sonra da yaygın olarak üroloji, genel cerrahi ve jinekolojide kullanılmaya başlandı. Bugüne kadar dünyada Robotik Cerrahi Sistemi ile 1,5 milyondan fazla cerrahi operasyon başarı ile gerçekleştirildi.
CİHAN