Askeri teknoloji Rusya - Ukrayna savaşının seyrini nasıl etkiler?

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cuma, Aralık 30 2022
Rusya Ukrayna işgalinde on ayı aşkın süre geride kalırken Cumhurbaşkanı Putin’in katıldığı törenle yeni nükleer denizaltısını suya indirdi. Ukraynalı yetkililerse insansız hava araçlarını düşürme kapasitesine sahip “muharip drone” üzerinde çalıştığını açıkladı.

Rusya, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in video konferans üzerinden katıldığı bir törenle bugün dört yeni savaş gemisini donanmada resmen hizmete aldı.

Bu savaş gemilerinden biri hafif savaş gemisi sınıfındaki korvet ve diğeri de mayın toplayıcı gemi. Hizmete giren üçüncü gemi de nükleer denizaltı kruvazörü Generalissimus Suvarov.

Aynı tipte bir başka denizaltı olan İmparator III Alexander da bugün düzenlenen törende denize indirildi. Rus basınına göre bu denizaltı da Haziran ayında yapılacak denemelerin ardından resmi olarak kullanımda olacak.

Nükleer denizaltı, Bulava adı verilen nükleer uçlu kıtalararası balistik füze taşıyabiliyor.

Rusya Cumhurbaşkanı Putin törende yaptığı konuşmada, “Çeşitli projelerde gemi yapımı hacmini hızlandıracak ve arttıracağız” dedi.

Ukrayna işgaline atıfta bulunan Rus lider, “Gemileri en çağdaş silahlarla donatarak özel askeri operasyon sırasında elde ettiğimiz tecrübeyi kullanarak operasyonel ve muharip eğitim düzenleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Vladimir Putin, yeni savaş gemilerinin Rusya’nın güvenliğini ve dünya denizlerinde Moskova’nın ulusal çıkarlarını koruyacağını savundu.

Ukrayna’nın “muharip drone” projesi

Ukraynalı yetkililer ise Rusya’nın işgalde altyapısını hedef aldığı “kamikaze drone” olarak bilinen insansız hava araçlarına karşı etkili olacak yeni drone geliştirmeyi planladığını açıkladı.

Ukrayna bugüne kadar aralarında Türkiye yapımı Bayraktar drone’larının da olduğu 1400 adet insansız hava aracı aldı.

Ukrayna bunları daha çok keşif, istihbarat ve gözlem amaçlı kullanıyor. Bayraktar TB2 drone’ları kameralı ve lazer güdümlü silahlarla donatılabiliyor.

ABD de Ukrayna’ya 700’den fazla Switchblade drone gönderdi. Savunma uzmanları Ukrayna güçlerinin bunları şimdiye kadar patlayıcı ekleyerek cephede kullandığı görüşünde.

Rusya’nın yaklaşık 3 aydır Ukrayna’da İran yapımı Şahid-136 drone’larını kullandığı tahmin ediliyor. Moskova bu saldırılarda Ukrayna’nın daha çok enerji ve sivil

Bu haberler de ilginizi çekebilir