Aşırı sağcı Rumlar, sınır kapılarında Kıbrıslı Türklere saldırdı

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Kasım 16 2015
Güney Kıbrıs'ta aşırı sağ eğilimli Rum Ulusal Halk Cephesi'nin (ELAM) KKTC'nin kuruluş yıldönümünü kınamak amacıyla Ledra Palace Geçiş Kapısı'nda yaptığı eylemde olay çıktı.
Güney Kıbrıs'ta aşırı sağ eğilimli Rum Ulusal Halk Cephesi'nin (ELAM) KKTC'nin kuruluş yıldönümünü kınamak amacıyla Ledra Palace Geçiş Kapısı'nda yaptığı eylemde olay çıktı.

Aralarında öğrencilerin de bulunduğu yüzlerce ELAM üyesi, geçiş kapısından KKTC'ye doğru taş ve çatapat atarken, Kıbrıs Türk plakalı araçlara zarar verdi. Olaylarda yaralananlar oldu. Birleşmiş Milletler, tedbir amacıyla Lokmacı Sınır Kapısı'nı kısa bir süre geçişlere kapattı. Rum polis kuvvetleri de bölgeye sevk edildi.

ANASTASİADİS: GARANTİLER VE GARANTÖRLÜKLERDEN BAHSEDENLERE FIRSAT DOĞUYOR

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, olaylar nedeniyle hem Twitter hesabından, hem de yazılı olarak açıklama yaptı. Anastasiadis açıklamasında, bu tür saldırıların, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için gösterilen çabalara olumsuz etki yaptığını belirterek kınadı ve kabul edilemez olduğunu belirtti. Anastasiadis, iki toplum arasında barış içerisinde bir arada yaşamayla ilgili güvensizlik yaratan bu gibi eylemlerin, "garantiler ve garantör güçlerin gerekliliğinden" bahsedenlere de fırsat verdiğini kaydetti.

Anastasiadis, "bazı münferit kişilerce veya azınlık gruplarca yapılan, sahte vatanseverlik nidalarıyla adanın bölünmesini hedefleyen" bu gibi eylemlere devletin müsamaha göstermeyeceğini de vurguladı. Anastasiadis, Kıbrıs Türklerine olaylardan derin üzüntü duyduğunu da iletti ve bu olayların Kıbrıslı Rumların çoğunluğunun duygularını yansıtmadığını kaydetti.

Twitter hesabından da açıklama yapan Anastasiadis, "Akılsızların Kıbrıslı Türkler aleyhindeki bu saldırılarının" kabul edilemez olduğunu ve kınanması gerektiğini belirterek, derin üzüntü duyduğunu ifade etti.

AKINCI: SUÇU İŞLEYENLER YARGI ÖNÜNE ÇIKARILMALI

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da saldırılara tepki gösterdi. 15 Kasım KKTC'nin 32. Kuruluş Yıldönümü'nün bahane edildiğini aktaran Akıncı şua açıklamalarda bulundu:

"Bugün, 15 Kasım'ı bahane ederek bazı öğrencilerin ve ELAM mensuplarının Lefkoşa'da geçiş kapılarına

Bu haberler de ilginizi çekebilir