Arslan: Faciadan kurtulan madenciler hakkında hiç dava açılmamalıydı


Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Soma ilçesinde 301 madencinin şehit olduğu faciadan kurtulan dokuz kişi hakkında, mala kasten zarar vermek ve 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek suçlarından toplam 6 yıla kadar hapis talebiyle dava açılmasına tepki gösterdi. Bu facianın yaşanmasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın büyük kusuru olduğunu iddia eden Arslan, o yüzden kurtulan madencilerin gösterdiği tepkilerin normal karşılanması, bu davanın hiç açılmaması gerektiğini söyledi.

Geçen hafta Soma Cumhuriyet Savcılığı'nın, faciadan hemen sonra yapılan gösterilerde kamu mallarına zarar verdiği iddiasıyla bazı kişiler hakkında dava açtığını hatırlatan Baro Başkanı Arslan, "Oysa ki Soma'da Türkiye'nin, hattâ dünyanın en büyük faciası yaşandı. Burada 301 madenci hayatını kaybetti. Bu faciadan sonra orada insanların göstereceği tepkiler doğal karşılanmalı. Eğer kamu malına zarar verildiyse bile, bu anlamda bu tür eylemde bulunulduysa bile bunu, o gün o faciadan sonra insanların duyduğu elemin, üzüntünün bir yansıması olarak düşünmek gerekiyor, çünkü o acıyı insanların bir şekilde dışarı yansıtması gerekiyor, bir şekilde tepki göstermesi gerekiyor. Tepki gösterilecek makam da genellikle kamu kurumlarıdır ki bu faciasının gerçekleşmesinde kamu kurumlarının büyük bir kusuru vardır. Burada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bu facianın oluşumunda büyük bir kusuru vardır. Bu anlamda, gösterilen bu tepkiye hoşgörüyle bakılması gerekir. Bu davanın hiç açılmaması gerekirdi. Tabii davanın açılması, bu madencilerimizin illa ceza almasını gerektirmiyor. Mahkemenin burada önümüzdeki süreçte sağduyulu davranacağına ve bu madencilerimizle ilgili ceza verilmesine yer olmadığına dair karar vereceğine inanıyorum." dedi.

Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen maden yangınında 301 işçi şehit olmuştu. Dört gün sonra cenazelerini alamadıklarını ileri sürüp Beşyol Kavşağı'nı kapatarak eylem yaptıkları ve bu sırada oradan geçmekte olan, bir süt firmasına ait 10 U 8572 plakalı minibüse hasar verip şoförü Cihan Ölmez'i darp ettiği ileri sürülen maden işçileri E.A., O.E., T.C., E.M., S.K., C.B., H.G., S.Y., A.M. ve N.A. hakkında, Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. TCK 151. maddenin içerdiği kasten zarar vermek ile 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 28/1 maddesine muhalefet etmek suçlarından açılan davada, madencilerin 6'şar yıla kadar hapisleri istendi. İddianamede, Soma faciasının yaşandığı tarih 13 Mayıs 2014 olmasına rağmen madencilerin, cenazelerini alamadıkları gerekçesiyle yaptıkları eylemin tarihinin 17 Haziran 2014 olması dikkat çekti. İddianamede, Beşyol Kavşağı'nı trafiğe kapatan şüphelilerin Gaziosmanpaşa Caddesi'nden Kırkağaç ilçesi yönüne giden müştekinin sevk ve idaresindeki panelvan minibüsün geçişini engelleyip geri döneceği esnada ise tepki gösterdiğ belirtildi. Şüphelilerden E.A. ve O.E.'nin, müştekinin aracına zarar verdikleri de iddianamede yer aldı. E.A.'nın, minibüsün şoförüne vurarak hafif şekilde darp ettiği de belirtildi. Olay yerinden alınan güvenlik kamerası görüntülerinden, dokuz şüphelinin yürüyüş yapan grubu yönlendirdiğinin tespit edildiği ancak onların, ifadelerinde bunu kabul etmediklerini söylediği de kaydedildi. CİHAN
<< Önceki Haber Arslan: Faciadan kurtulan madenciler hakkında hiç dava... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER