Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından inşaatına başlanan "Panorama 1326 Bursa" Fetih Müzesi'nin temelini attı. Sunucunun, "24. dönem Bursa Milletvekilimiz ve Başbakan Yardımcımız" anonsuyla kürsüye çağırdığı Arınç, "Eski sıfatını almış bir siyasetçi arkadaşınız olarak beni en azından bir vefa duygusu ile bu törene davet eden sayın başkanımıza teşekkür ediyorum." dedi.
Bursa'nın fethi ve Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş destanının yeniden hayat bulacağı "Panorama 1326 Bursa" Fetih Müzesi'nin temeli, Eski Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç'ın katılımıyla Ebu İshak Mahallesi Kamberler Tarih Parkında atıldı. Törene, Bülent Arınç'ın yanı sıra Vali Münir Karaloğlu ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar katıldı.
"ESKİ SIFATINI ALMIŞ SİYASETÇİ ARKADAŞINIZ…"
Arınç için ayrılan koltuğa "Bülent Arınç, Başbakan Yardımcısı" yazması dikkat çekti. Program sunucusu da Arınç'ı, "24. dönem Bursa Milletvekilimiz ve Başbakan Yardımcımız sayın Bülent Arınç beyefendiyi kürsüye arz ederim" anonsuyla kürsüye çağırdı. Bülent Arınç, temel atma törenine davet edilmesi nedeniyle Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'a teşekkür ederek, "Eski sıfatını almış bir siyasetçi arkadaşınız olarak beni en azından bir vefa duygusu ile bu törene davet eden sayın başkanımıza teşekkür ediyorum. Sevgili hemşerilerimi hasretle kucaklıyorum." ifadelerini kullandı.
Konuşması sırasında ezan okunması üzerine susan arınç, "Zamanı iyi ayarlamak lazım, ezan okunmadan bu işi bitirebilirdik. Kılıç kalkan şıkırtıları arasında ezan sesine kadar geldik, dinleyelim. Sayın valim aslında birilerinden fetva almıştım, 'ezan sesi sırasında konuşulabilir' diye ama Burası Bursa, ne olur ne olmaz." diyerek konuşmasına ara verdi.
"BUGÜN YAŞADIKLARIMIZ GEÇMİŞTE YAŞANANLARDIR"
Arınç, Çanakkale'de yapılan panoramanın 60 milyona mal olduğunu, Bursa'da yapılacak olanın 35 milyona mal olmasının olumlu olduğunu kaydetti. Özellikle gençlerin, tarihi yaşayarak, gezerek öğrenmesi gerektiğini ifade eden Arınç, şunları dile getirdi: "Osmangazi, Orhan Gazi ile birlikte 6 Osmanlı padişahına es sahipliği yapan, pek çok şehzadeyi içinde barındıran Bursa'da yaşıyoruz. Bu serveti mutlaka bir sinerjiye dönüştürmemiz lazım. Tarih mutlaka bilinmeli. 'Tarih tekerrürden ibarettir' diyenlere, 'hiç ibret alınsaydı, tekerrür eder miydi?' diyen şairimiz cevap veriyor. Bugün yaşadıklarımız geçmişte sebepleriyle sonuçlarıyla yaşananlardır. Bugün çektiğimiz büyük sıkıntıların, çevremizde yaşanan olayların sebeplerini bilir ona göre terbi alırdık. Tedbir almak akıllı olanların işidir."
DÜNDAR: MADDİ VE MANEVİ MİRASIMIZ TÜM AYRINTISI İLE YER ALACAK
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ise müze hakkında bilgi verdi. Dündar, şunları söyledi: "Sadece fetih günü o dönemi yaşayışı üzerine değil, Osmanlının insan odaklı yönetim anlayışını, dönemin düşünür ve ilim adamlarının felsefelerini de yansıtacağımız, maddi ve manevi mirasımızın her ayrıntısı müzemizde yer alacaktır. Müzemiz 360 derece dairesel döndüğü için referans noktası olarak İvazpaşa cami alındı. Orhan Bey'i8n fetih anındaki durumu da ayrıntılı olarak tasvir ediliyor. Uludağ, Osmanlının gücü ve azametini, Ulu Çınar Osmanlının köklü tarihini simgeleyecek."
'FETİH 3 BOYUTLU ANLATILACAK'
Bursa'nın fethini anlatacak olan Panoramik Müze, 40 metre çaplı dairesel bir yapıda inşa edilecek. Yapının alt platformuna, yan duvarlarına ve tavanına 360 derecelik panoramik resim ve onu tamamlayan üç boyutlu çalışma yapılacak. Seyirci platformuyla yan duvarlar arasındaki 3 boyutlu platformda, perspektife uygun olarak değişik boyutlarda, döneme ait mimari ve sanatsal öğeler yer alacak. Panorama Bursa 1326 Tarih Müzesi, dünyadaki diğer panoramik müzelerin aksine, kubbeli olarak tam panoramik şekilde inşa edilecek. Kubbe içerisine yapılacak olan 3 boyutlu resim, ziyaretçilere uçsuz bucaksız bir gök kubbe altında olduğu izlenimini verecek. 3 boyutlu platformun bitiminde yükselecek olan kubbedeki resim ile müze, ziyaretçileri içine alarak yüzyıllar öncesine götürecek.
CİHAN