Arınç'tan AYM yorumu: 'Tanımıyorum' demekle olmaz, mahkeme doğru karar verdi


Eski Meclis Başkanı Bülent Arınç, Can Dündar ve Erdem Gül hakkında Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) verdiği kararı değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Anayasa Mahkemesi'nin kararını tanımıyorum" ifadesini eleştiren Arınç, "Her karar eleştirilebilir, tabi hukuki açıdan. Seni tanımıyorum demekle olmaz." dedi. Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin ve Başkan Zühtü Arslan'ın Türkiye'nin ufkunu açacak bir karar verdiğini vurguladı.

Bülent Arınç, Bilkent Üniversitesi'nde 'Dünden Bugüne Türk Siyaseti' konulu konferansta konuştu. Konuşmasında iktidara yakın basına yüklenen Arınç, söz konusu basının yayınlarında Anayasa Mahkemesi üyelerini hedef almalarına tepki gösterdi. Yandaş medyanın, mahkeme üyelerini 'Abdullah Gül'ün seçtikleri' ve 'Meclisin seçtikleri' olarak 2 kısma ayırdıklarını ve bunun ayrımcılık olduğunu ifade eden Arınç, "Bu cinayettir ve bu ayrımcılığın üstünden Abdullah Gül'e vurmaya çalışıyorlar. Zamanında kınadığımız bir işi, bizim saygı duyduğumuz medya neden böyle yapabilir? Bu insanların bir sıfatı yok mu? Bu insanların bir hukuk bilgisi yok mu? Bunların vicdanı yok mu? Bunların vatanseverliğinden kim şüphe edebilir? Ve ben 17 üyenin 12'sinin, 15'inin gerçekten çok iyi bir hukukçu olduğunu, vatanperver olduğunu da çok yakından biliyorum. Kaldı ki sayın başkan Zühtü bey, AK Parti'nin anayasa çalışmalarına bir akademisyen olarak katılmış bir insandı. Kendisine anayasayı emanet ettiğimiz bir insan bugün farklı karar verdi diye lince tabi tutuluyor. Ben sayın Anayasa Mahkemesi Başkanının yanındayım ve onu tebrik ediyorum ve huzurlarınızda da teşekkür ediyorum. Çok güzel, çok iyi ve Türkiye'nin ufkunu açacak bir karar verdi." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi'nin bazı kararlarını beğenmediğini, bazılarını ise eleştirdiğini kaydeden Arınç, şöyle konuştu: "Her karar eleştirilebilir tabi hukuki açıdan. Seni tanımıyorum demekle olmaz. Bu karar şu, şu, şu sebeplerden dolayı eleştirilmelidir. Bu, bu sebeplerden dolayı da doğrudur' dersiniz. Ama ben bu mahkeme kararını tanımıyorum derseniz. Bu Anayasanın belli hükümleri var. 'Anayasa mahkemesinin kararları bütün kişileri, bütün kurumları bütün devlet organlarını bağlar.' diyor. Keşke böyle yazmasa. Ama böyle yazmış ve bu anayasa yürürlükte kaldığı sürece de istesek te istemesek te bizi bağlıyor. Partilerimiz bu anayasaya göre kapatıldı, bizim için gereçli oldu. Erbakan Hocayı hatırlıyorum. Kabul etmiyorum, reddediyorum, bu vicdansızlıktır, bu hukuksuzluktur dedi, Youtube'da var konuşması ama ne yazık ki uymak zorundayız dedi. Şimdi anayasa mahkemesi kararlarına uymamak herhalde bu anayasa mevcut oldukça çok geçerli bir söz değil. Neden çünkü, Sayın Cumhurbaşkanımız bu mevcut anayasaya göre seçildi."

Cumhurbaşkanın mevcut anayasayla, halk tarafından yüzde 52 çoğunlukla seçildiğini kaydeden Arınç sözlerine şöyle devam etti: "Bu anayasaya göre seçim yaptık. Bu anayasaya göre ant içti parlamentoda. Mesela ant içerken "Ben farklı bir Cumhurbaşkanıyım. O zaman farklı bir ant içmem lazım demedi. Mesela Leyla Zana gibi yapmadı. Ant içti, biz de kendisini ayakta alkışladık, bu anayasaya göre. O zaman ben bu anayasayı tanımıyorum demesi lazımdı. Bu anayasanın da 102, 103, 104'ncü maddelerini kullanıyor sayın Cumhurbaşkanı. Rektörleri atıyor. Askeri Yargıtay'a, Yargıtay'a, Danıştay'a üye seçiyor. O anayasaya yazdığı için. Şöyle diyemeyiz. İşime gelenlere şöyle kabul ederim, işime gelmeyenleri böyle kabul etmem. Bu anayasa bir bütün…Anayasa mahkemesi kararları, herkesin uymak, yerine getirmek, kabul etmek zorunda oldukları kararlardır. Ve bu bedihidir, çok açıktır. Malumu ilan etmektir. Çünkü anayasa böyledir ve bugüne kadar gelen tüm siyasetçiler de, tüm iktidarlar da anayasa mahkemesi kararlarına uymuştur."

Cumhurbaşkanının Anayasa Mahkemesi hakkındaki sözlerinin farklı anlaşılmalara yol açabileceğini dile getiren Arınç, "Şimdi referanduma gideceğiz. Referandumda Başkanlık sistemini de oylayacağız. Peki 50-55 milyon seçmen; Sayın Cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesinin kararını tanımıyorum dediğine göre, 'Sayın Cumhurbaşkanı bu mahkemeyi kaldırmak istiyor' diye düşünse, 'Anayasa Mahkemesi kararlarını bundan sonra başkan olursa tanımayacak' diye inansa, oyunu nasıl kullanır referandumda? Hayır olarak kullanabilir. 'Kuvvetler ayrılığı veya yüksek yargı olmayacak. Yani Check-Balance sistemi olmayacak, Başkan ne isterse o olacak' diye inansa seçmen oyunu nasıl kullanacak. Ben endişe ederim şahsen." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Arınç'tan AYM yorumu: 'Tanımıyorum' demekle olmaz, mahkeme... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER