'Ar-ge, tekstil sektöründe fiyatı beşe katlar'

'Ar-ge, tekstil sektöründe fiyatı beşe katlar'

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Sektör Toplantıları'nda bu sefer tekstil sektörü ele alındı. Dernek merkezindeki toplantıya Sun Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Sun Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜSİAD Başkan Vekili Şükrü Ünlütürk, Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevil Yeşilpınar misafir konuşmacı olarak katıldı. Tekstildeki meselelerin ele alındığı toplantıda, katma değerli ve yenilikçi ürün meydana getirmenin önemi vurgulandı. Ünlütürk, tekstil sektörünün ar-ge ile fiyatı beşe katlayabileceğine işaret etti.

Toplantının açılışında konuşan EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, tekstil ve hazır giyim sektörünün ülkenin en önemli ihracat kalemi olduğunu hatırlatarak, sektörün 29,1 milyar dolar ihracat ile Türkiye ihracatının içindeki en büyük kalem olduğunu vurguladı. Kaya, "Tekstil ürünleri ihracatı 15,4 milyar ve giyim eşyası ihracatımız 13,7 milyar dolar ile en yakın sektör olan otomotiv sektörü ihracatından çok daha büyük bir döviz girdisi sağlamaktadır." ifadelerini kullandı.

'STANDART YERİNE YÜKSEK KALİTE'

Yeni ülkelerin dünya pazarlarında sahneye çıkması ile birlikte belirli tehditler oluştuğuna dikkat çeken Kaya, şunları kaydetti: "Türkiye'de tekstil ve hazır giyim sektörünün, rekabetçi ve değişim yönlü yeni stratejilerle değişen pazar koşullarına ve yenilikçi ürün taleplerine hızla adapte olma kapasitesi ve potansiyeli bulunmakta. Akıllı tekstiller, nano ürünler, üç boyutlu kumaş teknolojileri gibi gelişmeler sektörün geleceğini şekillendirmekte. Bu nedenle Türkiye'nin ucuz işgücü maliyetine bağlı standart ürünler yerine yüksek kaliteli, özgün tasarımlı ürünlere ve özellikle teknik tekstillere yönelmesi sonucu sektör, Türkiye ekonomisi için önemli roller oynamaya devam edebilecektir."

'YURTDIŞINA GİTMEK GEREKMEYECEK'

Sabri Ünlütürk ise teknik tekstillerle sektöre daha büyük girdiler sağlanabileceğini belirterek, "Az bir masrafla tesislerimizi katma değerli firmalar haline dönüştürebiliriz. İzmir Kalkınma Ajansı desteğiyle yapacağımız Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi ile koruyucu giysilerden yanmaz elbiselere kadar teknik tekstiller sayesinde ihraç ettiğimiz tekstilin kilogram fiyatı üçe, hattâ beşe katlanacak." dedi.

Ünlütürk, Türkiye'nin dünya tekstil sektöründeki ar-ge harcamaları ve toplam ihracat oranlarıyla karşılaştırıldığında oldukça düşük seviyelerde kaldığını vurguladı. İzmir'in, tekstil sektörünün ar-ge desteklerinden en az faydalanan şehir olduğunu aktaran Ünlütürk, "İZKA desteğiyle Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi'ni Dokuz Eylül Üniversitesi ile birlikte yapıyoruz. Burada 43 personel istihdam edilecek. Böylece artık yerli firmalar, test ve analizleri için yurtdışına gitmek zorunda kalmayacak. Yine bu merkezde her türlü işbirliği yapılıp tüm ar-ge çalışmaları ve fikir transferi sağlanacak." diye konuştu. Bugüne kadar tahlil ve denemelerin yurtdışında yapıldığını aktaran Ünlütürk, şöyle devam etti: "Katma değerli alanların hepsi sanki bir kulüp gibi. Yabancılar hiç kimseyi içeriye sokmuyor. Bizim bir analiz sonucumuzu almamız bile 2,5 seneyi buldu. O nedenle bizim bu tür merkezlere ihtiyacımız var. Özellikle katma değerli ürünlerde test ve analiz sıkıntısı var."

'250 EĞİTİMCİ YETİŞTİ'

Şirketlerin inovasyona yönelmesi ve bu konuda bilgilendirilmesi için İnovasyon Akademisi de kurduklarını aktaran Ünlütürk, "Şirketlere hızlı ve çok sayıda inovasyon eğitimi verecek hocalara ihtiyacımız var. Bunun için bir vaka şirketi yarattık ve orada görsel materyallerle eğitimcilerimizi yetiştiriyoruz. Bugüne kadar Türkiye'nin değişik yerlerinde çalışan 250 eğitimci yetiştirdik." dedi.

'SİYASİLER ALGIYI BOZDU'

TÜSİAD Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk de siyasilerin sektörü batmış gibi gösterdiğini, zorda kalan kimi firmaların bırakıp çıktığını söyledi. Kimi siyasetçilerin, "Türkiye'nin konfeksiyonla uğraşmaması gerekir." gibi söylemlerinin sektördeki algıyı bozduğunu belirten Ünlütürk, "Bizim, fiyatla rekabet edemeyeceğimize göre tasarımla ve hızla öne çıkmamız gerek." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber 'Ar-ge, tekstil sektöründe fiyatı beşe katlar' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER