AP raportörüne göre Türkiye bu gidişle AB’ye zor girer

Okuma Süresi 2 dkYayınlanma Pazar, Temmuz 23 2023
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, iktidarın antidemokratik uygulamlarını ve ‘adaletsiz’ bulunan mahkeme kararlarını vurgulayarak, Türkiye’nin bu gidişle Avrupa Birliği’ne (AB) girmesinin zor olduğunu söyledi.
AP raportörüne göre Türkiye bu gidişle AB’ye zor girer


Vize serbestisi için altı kriteri vurgulayan Amor’a göre Türkiye’nin AB’ye katılım süreci bir süre daha gündeme gelmeyecek.


Brüksel’de düzenlenen AB dışişleri bakanları toplantısında Türkiye ile ilişkilerin geleceği konusu masaya yatırılmış; lmanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, AB’nin Türkiye’yle ilişkilerini yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söylemişti. Baerbock, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeniden canlandırılmasını talep ettiği AB’yle müzakerelerin, hukukun üstünlüğü ve insan hakları gibi temel konulardaki eksiklikler nedeniyle ‘derin dondurucunun derinlerinde’ bulunduğunu belirtmişti. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn’sa “İnsan hakları savunucuları zindanlarda yatarken, AB’ye üyelik konusu milim ileriye gidemez” diyerek kapıları kapatmıştı.

AP raportörü: AB üyeliği zor
Konuya ilişkin Gerçek Gündem’den Melis Gülbaş’a konuşan AP Türkiye Raportörü Amor, Türkiye’nin mevcut sistemde AB’ye yaklaşmasının zor olduğunu, ilişkilerin kaderinin de Erdoğan’ın elinde olduğunu söyledi.  Amor’a göre uygulanan politika ve düzenlemeler yüzünden Türkiye her geçen gün Avrupa Birliği’nden uzaklaşıyor. 

Vize serbestisi için altı kriter
Amor, Türkiye’nin vize serbestisi konusunda hala hiçbir ilerleme kaydedememesinin nedeninin ‘altı kritere’ uyulmaması olduğunu söylüyor.


Türkiye’nin AB’ye üyelik konusunda uyması gereken altı kriterse şöyle: Terörle mücadele, yolsuzlukla mücadele, Europol ile iş birliği, kişisel verilerin korunması, AB üyeleri ile adli yardımlaşma, geri kabul anlaşması.

Bu haberler de ilginizi çekebilir