Bir hafta önce ilk kez okulla tanışan ana sınıfı ve birinci sınıf öğrencileri okula uyum sürecini geride bıraktı. Bu süreçte bazı çocukların okula kolay adapte olurlarken, bazılarının yoğun kaygı yaşayabileceklerine belirten Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder, çocukların adaptasyon dönemini rahat atlatabilmesi için en büyük görevin ailelere düştüğüne dikkat çekti.
Yaşam döngüsü içinde en önemli dönüm noktalarından birinin okula 'yeni' başlamak olduğunu dile getiren Dr. Obengül Ejder, "Çocuk için; evden ayrılarak daha büyük bahçeye, sınıfa, daha kalabalık ortamlara, yeni sosyal çevreye girmek, okul kurallarına uyma zorunluluğu beraberinde çocuğun bir takım kaygılar duymasına neden olabilir. Çocuklar bu dönemdeki sorularına tatminkâr cevaplar bulamazlarsa, bir sürü bahane ileri sürerek okula gitmek istemeyebilir, okul korkusu yaşayabilir." dedi.
OKUL KORKUSU YAŞAYAN ÇOCUK, HASTA OLMUŞ GİBİ DAVRANABİLİR
Okul korkusunun başlıca belirtileri arasında okula gitmeyi reddetme, ağlama krizleri, karın ağrısı, mide bulantısı, baş ağrıları, ateş yükselmesi, karanlıktan korkma, tek başına yatamamanın geldiğine vurgu yapan Dr. Ejder, ancak bu şikâyetlerin 'tamam okula gitme o zaman evde kal' deyince kendiliğinden kaybolacağını söyledi. Bu tür kaygıların en çok anneye aşırı bağımlı çocuklarda görülebildiğini de bildiren Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder, "Hayatın birçok evresinde kaygılı anne babaya sahip olan, aşırı koruyucu kollayıcı anne baba tutumunda yetişen, yeterli sosyal etkileşim deneyiminin olmadığı, fazla arkadaşı olmayan, aile içinde iletişim sorununun yaşandığı, duygularını ifade edemeyen, hayatında birden fazla önemli değişimin yaşandığı (aile bireylerinden birinin ölümü, hastalık, taşınma, kardeş doğumu gibi) çocuklar daha fazla okul korkusu yaşıyor." şeklinde konuştu.
Çocuğun okul kaygısının kâbusa dönüşmemesi için anne babalara önemli görevler düştüğünü ifade eden Dr. Ejder şu önerilerde bulundu: "Aşırı koruyucu tutumunuzu gevşetmeli, çocuğa hayatı deneyimleme fırsatı tanımalısınız. Ayrılıkla ilgili kendi kaygılarınızı asla belli etmemelisiniz. Sabırlı yaklaşılmalı, çocuğu dinlemeli, sorularını gerçekçi bir şekilde yanıtlamalısınız. Anneleri kadar babalarını da okul bahçesinde görmeleri çocukları çok rahatlatır, güvende olduklarını hissettirir, ilk günler yanında olduğunuzu hissettirmelisiniz. Okula gidilmesi konusunda kararlı ve tutarlı olmalısınız. Asla okul ya da öğretmen aleyhinde konuşmamalısınız.
Mümkün olduğunca okulda beklememeli, eğer çocuğunuz adaptasyonda bir sorun yaşarsa, öğretmeni tavsiye ediyor ise okulda beklemelisiniz ( en fazla 4-5 gün )
Çocuğu rahatlatacak, kaygısını giderecek farklı alanlara (spor, müzik, resim, oyun gibi) ilgilerini çekmeli, arkadaşlarıyla okul dışında oyun oynayacağı ortamlar yaratmalısınız. Kendi okul anılarınızdan bahsederek, başınıza gelen olayları eğlenceli bir şekilde anlatarak sizin de bu süreci yaşadığınızı anlamalarını sağlamalısınız."
CİHAN