Taraf Gazetesi'nin haberine göre, 7 Haziran seçimlerinde tek başına iktidar olma yetkisini kaybeden AKP, bir yandan koalisyon görüşmelerini sürdürürken, bir yandan da “kozmik evrakları” mercek altına aldı. Bu kapsamda, altı ayrı konuda yapılan 13 yıllık harcama ve işlemlerin kayıtları imha edildiği iddia edildi. İki aylık süre içinde imha edilen evraklarının iki kamyonu dolduracak nitelikte olduğu belirtildi. İncelenen ve imha edilen evraklar arasına, fişleme ve istisnai kadro atamalarıyla ilgili yazışmaların olması da dikkat çekti.
8 HAZİRAN’DA TALİMAT VERİLDİ
İmha işleminin ayrıntıları şöyle: Devlet arşivindeki “temizlik harekatı”, AKP’nin tek başına iktidarı kaybetmesinin hemen ardından başladı. Taraf’ın üst düzey bürokratlardan edindiği bilgiye göre, 8 Haziran tarihinden itibaren Başbakanlık ve Başbakanlığa bağlı birimlerde, kozmik evrakların gözden geçirilmesi konusunda talimat verildi. Ve, hukuki açıdan imha edilmesi gereken belgelerin de, geri dönüşü mümkün olmayacak şekilde ortadan kaldırılması istendi. Bu çalışmalar daha çok Başbakanlık ve bağlı birimlerinde yapıldı. 7 Haziran seçimlerinden bu yana geçen iki aylık dönemde, altı ayrı konudaki bilgi ve belgeler mercek altına alındı.
ÖRTÜLÜ ÖDENEK KAYITLARI MERCEK ALTINDA
Bu belgelerin başında yasada imha edilmesi hüküm altına alınan örtülü ödenek kayıtları bulunuyor. AKP’nin 13 yıllık iktidarı döneminde örtülü ödenekten yapılan harcamaların izi kalmaması için, örtülü ödenekle ilgili yapılan tüm harcamaların detayları bir kez daha incelendi. Örneğin, örtülü ödenekten A kurumuna yapılan aktarmanın tüm izleri silindi. Bunun dışında, çeşitli güvenlik birimleri tarafından yapılan fişlemeler Başbakanlığa ve ilgili yöneticilere sunulmuştu. Bu evraklar da tek tek imha edildi. Yani muhalif şirketler, muhalif medya kuruluşları ve muhalif kişilerle ilgili hazırlanan bilgi notları da ortadan kaldırıldı. Maden Ruhsatları kayıtları imha edildi Üçüncü olarak maden ruhsatlarına yönelik kayıtlar da imha edilen evraklar arasında yer aldı. Geçmiş dönemde maden ruhsatları ile ilgili tüm yetkiler Başbakanlık’ta toplanmıştı. Bunun dışında, kamuoyunda VİP torpil olarak bilinen AKP’li yöneticilerinin yakınlarının KPSS’siz olarak memur olmasını sağlayan istisnai kadrolarla ilgili yazışmalar da elde geçirilen evraklar arasında yer alması dikkat çekti. Yine yetkililerin verdiği bilgiye göre, tanıtım fonu aracılığı ile yapılan harcamalar ile yurt dışı görevlendirme yazıları da incelendi. Hukuki açıdan sıkıntı oluşturacak evraklar ise imha edildi.
YOK ETME İŞLEMİ GECE YAPILDI
Evrak tarama işlemleri dar bir kadro tarafından gerçekleştirildi. Ve tarama işlemleri daha çok gündüz yapılırken, evrakların imhası için mesai saatleri dışı tercih edildi. Evrak işlemlerinde görev alan personele, yasal olarak imha edilmesi gereken evrakların incelemendiği şeklinde bilgi verildi. Yani işlemin deşifre olması halinde, yasal evrak imha işlemlerinin gerçekleştirildiğinin ifade edilmesi istendi. Bürokratlar, iki aylık dönemde tüm kozmik bilgi ve belgelerin tarandığını belirterek, bu süre içinde imha edilen dosyaların iki büyük kamyonu dolduracağını kaydettiler.
İMHA İŞLEMİNDE KİMLER GÖREV ALDI?
Evrakların aranması ve imha işlemlerinde iki Başbakanlık müsteşar yardımcısı ve geçmişte müsteşar yardımcılığı görevini yürüten ancak şu anda bir bakanlık müsteşarı olan üst düzey bürokratlar görev aldı. Yani üç müsteşar yardımcısı işlemleri koordine etti. Bu kişilerin dışında, yine imha işlemlerinde bir milletvekili adayı ile bilgi işlemler konusunda uzman bir kaç memur ve bazı birimlerin daire başkanları da bizzat imha çalışmalarına katıldı. Başbakanlık’ta evrakları gözden geçirme ve imha çalışmalarına katılan bürokratların tüm listesi elden ele dolaşıyor. Başbakanlık kulislerinde, olası bir koalisyon hükümeti döneminde, yeni 17 Aralık dosyalarının önüne geçilmesi amaçlandığı konuşuluyor.
HÜSEYİN ÖZAY - TARAF