'Ankara karar vermede tereddüde düşünce projeler gecikiyor'

'Ankara karar vermede tereddüde düşünce projeler gecikiyor'

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, kentsel dönüşümün bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Bu adımın binaları yenilemekten öte; hak sahiplerine siyasi popülizmle yani kazanımlar sunmak yerine kaçırılan fırsatların yeniden yakalamanın dönüm noktası olarak görülmesini isteyen Sözlü, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın paydaşları TOKİ ve belediyeler olarak, yük ağırlaştıkça imza ve karar süreci uzamakta. Yapılan çok çağdaş projeler, ne yazık ki Ankara'nın karar verme yetkisinde tereddüde düşmesinden dolayı gecikmektedir." dedi.

Kentsel dönüşümde yaşanan sorunlar ve çözümlerine ilişkin konuların ele alındığı; yerel yönetim temsilcileri ve ilgili sektör temsilcilerinin katıldığı 'Şehrin Geleceği, Geleceğin Şehri Bilinçli Kentsel Dönüşüm Zirveleri'nin üçüncüsü Seyhan Oteli'nde gerçekleşti. Programın açılışında konuşan Sözlü, kentsel dönüşümün ruhuna bağlı bir projenin imza için bekletilmesine tepki gösterdi. Sözlü, "İstanbul'da ucube yapılarla yaşadıkları sıkıntılar bu defa Adana'da da kendi partilerindeki belediyelerde dahil, alınan doğru kararları olumsuz etkilemekte. Oralarda çıkan problemler bizlere yansımakta. Burada (her koyun bacağından asılır) sözündeki gibi herkes kendi bacağından asılsın; belediyeler hatalarının karşılığını kendileri ödesin." diye konuştu.

SEYHAN'DAKİ KONUTLARIN YÜZDE 70'İNİN YENİLENMESİ GEREKİR
Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise ilçenin yapılaşmada Türkiye'nin en sorunlu yerlerinden birisi olduğunu kaydetti. Kentsel dönüşüm denilince akıllara gecekondu bölgelerinin dönüşümünün geldiğini ve bu yapılırken genellikle işin ekonomik, kültürel ve sosyal boyutlarının dikkate alınmadığını anlatan Karalar, ülkedeki 5 şansız şehirden biri olan Adana'da göç dolayısı ile ciddi mağduriyetlerin ortaya çıktığını ifade etti. Seyhan'daki yaklaşık 150 bin konutun yüzde 70'inin yenilenmesi gerektiğinin altını çizen Karalar, bunun 110 bin konut anlamına geldiğini bildirdi. Karalar, "Bu işin altından ne tek başına belediye, ne de TOKİ kalkar. Biz imkânlarımızla yerel müteahhitlere 10 bin konut yapmak istiyoruz. Adana'nın en sorunlu mahalleleri Seyhan'da. Buralar adete uyuşturucu ve suç örgütlerinin merkezi haline gelmiş. Ayrıca doğal bir afet olduğunda en fazla can ve mal kaybının olacağı yerlerdir. Güzelim Seyhan nehrinin kenarını dönüştürerek rehabilete edebilirsek, bir taşla birkaç kuş vurmuş gibi Adana'ya da çok büyük bir iyilik yapmış olacağız." şeklinde konuştu.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Kırılmaz ise ülkede son yıllarda yaşanan orta ve büyük ölçekli depremlerin yapı stokunun önemli bir kısmının risk altında olduğunu gösterdiğini dile getirdi. Adana'da kentsel dönüşümün 5939 ve 6306 sayılı kanun kapsamında yürütüldüğünü hatırlatan Kırılmaz, ilde 340 hektarlık alanda 8 riskli bölgenin ilan edildiğini vurguladı. Riskli alan olarak belirlenen bölgelerde gerekli projelerin hazırlanması için belediyelerin yetkilendirildiğine dikkat çeken Kırılmaz, "İlde bireysel olarak riskli yapı tespitleri de devam etmektedir. Bunlardan sonuçlanan toplam riskli yapı sayısı 295. Yıkımı gerçekleştirilen toplam bağımsız bölüm sayısı 243. Toplam 328 kişiye 1 milyon 651 TL kira yardımı yapılmıştır." açıklamasını yaptı.

Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD) Başkanı Sefa Noyaner, Türkiye'de gecekondu ve kaçak yapıların varlığı kentsel dönüşüm sürecinin başlamasını kaçınılmaz hale getirdiğini belirtti. Adana'nın Seyhan ilçesinde yüzde 66,6, Yüreğir'de yüzde 82,8, Çukurova'da yüzde 4,6 ve Sarıçam'da yüzde 58,5 ruhsatsız kaçak yapı bulunduğuna işaret eden Noyaner şöyle devam etti: "Adana'da hazine arazilerinin işgali; yani gecekondulaşma pek bulunmamaktadır. Ancak vasıfsız göç alıp, vasıflı göç veren şehrimiz vatandaşın arsalarına yaptığı kaçak yapılarla bugünkü halini almıştır. Kaçak yapılaşmış alanlar çok küçük parsellerden oluşmaktadır. Birim alana düşen hak sahiplerinin fazla olması dönüşüm maliyetini yükseltmektedir."
Adana Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Mustafa Fidan Vursavuş'da küçük parsellerin dönüşmediğinden yakındı.
CİHAN
<< Önceki Haber 'Ankara karar vermede tereddüde düşünce projeler gecikiyor' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER