SAMANYOLUHABER- Anayasa Mahkemesi (AYM), Mustafa Açay ve E.A’nın bireysel başvurularında anayasanın 19’uncu maddesinde güvence altına alınan “kişi hürriyeti ve güvenliği” hakkının ihlal edildiğine karar verdi.
DARBE BAHANESİYLE YÜZ BİNLERCE KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsünün akabinde başlatılan cadı avında yüz binlerce kişi gözaltına alınmıştı.
Antalya’nın Serik ilçesinde Cumhuriyet Savcısı iken gözaltına alınan ve 20 Temmuz 2016’da tutuklanan Mustafa Açay, 21 Aralık 2016’da Anayasa Mahkemesi’ne müracaat etmişti.
Açay’ın müracaatını 6 Mart 2019’da karara bağlayan AYM’nin gerekçeli kararı Resmi Gazete’de bugün yayımlandı.
Tutuklama kararına itirazları reddedilen Açay, Antalya 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılama sonunda beraat etti ve tahliye oldu.
AYM: MESLEKTEN İHRAÇ TEK BAŞINA SUÇ DELİLİ SAYILAMAZ
Anayasa Mahkemesi, Mustafa Açay’ın tutuklanmasının hukuki olmaması sebebiyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini belirterek, “Başvurucu hakkında görevden uzaklaştırma ve/veya meslekten ihraç tedbirlerinin uygulanmasının -tek başına- suç işlediğine dair kuvvetli bir belirti olarak kabulü mümkün değildir.” tespitinde bulundu.
KUVVETLİ DELİL OLMADAN TUTUKLAMAK ANAYASAYA AYKIRI
Aynı kararda, "Suç işlediğine dair kuvvetli belirtiler ortaya konulmadan başvurucu hakkında tutuklama tedbirinin uygulanmasının kişi hürriyeti ve güvenliği hakkına ilişkin olarak olağan dönemde anayasanın 19’uncu maddesinde yer alan güvencelere aykırı olduğu sonucuna varılmıştır." ifadelerine yer verildi.
"SOMUT OLGULARLA ORTAYA KOYMADAN TUTUKLAMA YAPILAMAZ"
Kararda, şöyle denildi: “Hangi sebeple benimsenmiş olursa olsun olağanüstü dönemlerde de kişilerin suç işlediklerine dair belirti bulunmadan tutuklanmaları, durumun gerektirdiği ölçüde bir tedbir olarak kabul edilemez. Somut olaylarda soruşturma makamları suç işlediklerine dair belirtileri somut olgularla ortaya koymadan başvurucu hakkında tutuklama tedbirine başvurmuştur.
Bu itibarla anayasanın 15’inci maddesinin de başvurucuların kişi hürriyeti ve güvenliği hakkına yönelik bu müdahaleyi meşru kılmadığı değerlendirilmiştir.
Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle başvurucuların kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir.”
İKİ ESKİ SAVCIYA 27 BİN 500'ER TL TAZMİNAT ÖDENECEK
AYM, kararın bir nüshasının Antalya 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine ve Mustafa Açay’a 27 bin 500 TL tazminat ödenmesine hükmetti.
Anayasa Mahkemesi, Artvin Cumhuriyet Savcısı iken tutuklanan E.A. ile Manisa Alaşehir eski savcısı Ali Aktaş'ın müracaatında da "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiğine hükmetti.
Her iki isme ayrı ayrı 27 bin 500 TL tazminat ödenecek.
AVUKAT YILMAZ İÇİN "İHLAL" KARARI
Cumhuriyet gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar’ın villasını satışını organize ettiği iddiasıyla tutuklanan avukat Bekir Mustafa Yılmaz’ın müracaatını ise 17 Temmuz’da görüşüldü.
Anayasa Mahkemesi, 20 Şubat 2019’da adli kontrol şartıyla tahliye edilen Yılmaz hakkında da ihlal kararı verdi.
Mahkeme, tutuklamanın hukuki olmaması sebebiyle Anayasa’nın 19’uncu maddesinde teminat altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ve Yılmaz'a net 25 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.