Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, bir
ülkede anayasa
mahkemesi kurulmasının, o ülkenin bir hukuk devleti olduğunu gösterdiğini söyleyerek, "O bakımdan anayasa mahkemesi, devletlerin bir nirengi noktasıdır, oradaki vatandaşların haklarının güvence altında olduğunu gösterir" dedi.
Tuğcu, resmi ziyaret için geldiği Bakü'de
Azerbaycan Anayasa Mahkemesi Başkanı Ferhad Abdullayev ile düzenlenen ortak basın toplantısında, anayasa mahkemesi kurulmuş olmasının, Azerbaycan'ın hukuk devleti olmasında çok önemli bir basamak olduğunu ifade etti. Tülay Tuğcu, "Bunun Azerbaycan
halkı için çok büyük bir güvence olduğunu düşünüyorum. (Hukuk devletinin oluşma sürecine) Çok büyük yararlar kattığına ve bundan sonra da katacağına inanıyorum" diye konuştu.
İki ülke arasındaki ilişkilerin "Bir millet iki devlet" niteliğinde sürdürüldüğünü ifade eden Tuğcu, "Biz inanıyoruz ki,
Türkiye ve Azerbaycan iyi günde, zor günde birlikte olmak zorundadır, birbirlerine dayanmak durumundadır. Ama ben biliyorum ki, bundan sonra zor günlerimiz olmaz, hep iyi ve güzel günlerimiz olur" ifadesini kullandı.
Her iki Anayasa Mahkemesinin, anayasa hukuku, insan hak ve özgürlüklerini oluşturma konusunda ortak değerler üreteceğine inandığını kaydeden Tuğcu, bunun her iki ülkenin yararına olduğu gibi, insanlığa da büyük katkıları olacağına inandığını söyledi.
Gazetecilerin, Türkiye'de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi yönündeki çalışmalarla ilgili
tercihinin ne olduğunu sorması üzerine Tuğcu, "Bunlar siyasi tercihlerdir. Anayasa Mahkemesi, mahkeme olarak siyasi tercihlerini hiçbir zaman ön plana çıkarmaz. Tabii vatandaş olarak bizim de kişisel tercihlerimiz olabilir. Ama Anayasa Mahkemesi olarak böyle tercih yapma hakkımız ve görevimiz olmamalı diye düşünüyorum. O nedenle, parlamento ve halkın tercihi neyse biz de o yönde kullanırız diye düşünüyorum" dedi.
-ABDULLAYEV-
Azerbaycan Anayasa Mahkemesi Başkanı Abdullayev de, iki ülke Anayasa Mahkemeleri arasındaki dostluk ve
işbirliği ilişkilerin bir süre önce kurulduğunu ve Türkiye Anayasa Mahkemesinin büyük tecrübelere sahip olduğunu belirterek, bu tecrübelerden faydalanma niyetinde olduklarını kaydetti.
Türkiye'deki Anayasa Mahkemesinin zengin bilgi ve birikime sahip olduğunu vurgulayan Abdullayev, karşılıklı işbirliğinin kendileri için büyük yararı olacağını belirtti.
Toplantı sırasında Anayasa Mahkemesi ile Azerbaycan Anayasa Mahkemesi arasında işbirliğini artırmayı amaçlayan "Anlaşma Muhtırası" Tuğcu ve Abdullayev tarafından imzalandı.
"Anlaşma Muhtırası", iki ülke Anayasa Mahkemeleri arasında deneyim değişimi, eğitim kursları ve hukuk düzenlemeleri gibi konularda karşılıklı işbirliği yapılmasını amaçlıyor.