Almanya’nın, ülkedeki nitelikli iş gücü açığını kapatmak amacıyla çıkarmayı planladığı yeni göç yasasının, Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Makedonya, Arnavutluk ve Kosova'da ciddi nüfus kaybına neden olacağı ifade ediliyor. Ekonomisi zayıf olan Balkan ülkelerinde yaşayanların bir umut olarak gördüğü bu göç yasası, bölge ülkelerinde beyin göçü yaşanmasına ve akabinde nitelikli iş gücü açığı oluşmasına neden olacak.
Almanya’da 1 Ocak 2019’dan itibaren yürürlüğe konması beklenen ve Balkan ülkelerinden insanlara Almanya'da istihdam edilme kolaylığı sağlayacak yasa, bölge halkları tarafından sabırsızlıkla beklenirken, büyük bir kesim yaşanabilecek tehlikenin henüz farkında değil.
Öte yandan, Almanya’nın Saraybosna Büyükelçiliğince yapılan açıklamada, bu yasanın hazırlık aşamasında bulunduğu, detayları değerlendirmek için henüz erken olduğu ifade edildi. Hürriyet'te yer alan habere göre Bosna Hersek Entegrasyon Birliği Müdürü Mirhunisa Zukic, göç yasanın yürürlüğe girmesiyle Bosna Hersek'in büyük tehlike altına gireceğini vurgulayarak “Mühendislikler başta olmak üzere birçok meslekten insanımızı kaybedeceğiz. Bosna Hersek'i son 5 yılda 170 bine yakın kişi terk etti” dedi.
"İNŞAAT, YAŞLI BAKIMI İŞLERİ"
Sırbistan İşçi Kurumundan alınan bilgiye göre, Sırbistan’dan AB ülkelerine en fazla göçün yaşandığı alan sağlık olurken, sağlık çalışanlarını kamyon şoförleri izliyor. Hürriyet'in haberinde 2018 yılı içinde 144 kişinin Almanya’ya göç edip yerleştiği belirtilirken, başta başkent Belgrad olmak üzere farklı şehirlerde “Almanya’da yaşam ve çalışma” konulu çalıştaylar düzenlendiği kaydedildi. Balkanların nüfus bakımından en küçük ülkesi olan Karadağ’da da Almanya'ya göç konusu gündemde. Almanya’nın Podgorica Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, 2017'de 876 kişinin Karadağ'dan Almanya'ya göç ettiği, özellikle inşaat, gastronomi ve yaşlı bakımı alanlarında çalışmak için başvuru aldıkları ifade edildi.
Kosova İstihdamı Geliştirme Ajansı (APPK) verilerine göre, 2017'de yaklaşık 5 bin Kosova vatandaşı Almanya’ya göç etti. Bölgenin AB üyesi ülkelerinden Hırvatistan da sürekli göç veren ülkelerden biri. AB üyesi olduğu 2013’ten beri Hırvatistan'dan 300 bine yakın kişi diğer AB ülkelerine göç etti.