Almanya'dan Baskı altındaki gazetecilere vize kolaylığı

Türkiye’deki muhalif gazeteciler Almanya’ya iltica başvurusunda bulunmak zorunda değil.

Almanya'dan Baskı altındaki gazetecilere vize kolaylığı

Federal İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada baskı altındaki Türk gazetecilerin Almanya’ya vizesiz gelebilmeleri ve mesleklerinde çalışabilmeleri için esneklik sağlandığı duyuruldu. Muhalif gazetecilere vizesiz ikamet ve çalışma hakkı sağlandığı Federal Milletvekili Volker Beck’in federal parlamentoya sorduğu bir soruya aldığı cevap ile ortaya çıktı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı bir süre önce yaptığı açıklamada Türkiye’deki hükümete muhalif gruplarla dayanışma içerisinde olduğunu belirterek siyasi takibata uğrayanların Almanya’daki iltica hakkından yararlanabileceklerini bildirmişti. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Michael Roth Die Welt Gazetesi’ne yaptığı açıklamada “Türkiye’deki tüm muhalifler bilsinler ki, Almanya onlarla dayanışma içindedir“ diyerek “Muhalifler Almanya’ya iltica başvurusunda bulunabilirler. Bu sadece gazeteciler için geçerli değildir. Almanya’ya iltica hakkı vardır“ şeklinde konuştu. Roth açıklamasında siyasetçi, sanatçı ve gazetecilerin iltica taleplerine, ilgili resmi dairelerin karar vereceğini de söyledi.

GAZETECİLER GEÇİCİ SIĞINMA İSTİYOR

Sınırsız Gazeteciler Örgütü ise muhalif gazetecilerin Almanya’ya iltica etmek istemediklerini geçici sığınma talep ettiklerini duyurdu. Sınırsız Gazeteciler Örgütü “Muhalif gazeteciler ne Almanya’ya iltica etmek ne de uzun süre Almanya’da yaşamak istiyorlar. Gazetecilerin isteği Türkiye’deki siyasi ortam durulana kadar Almanya’da yaşamak ve mesleklerini sürdürebilmek“ diyerek gazetecilerin siyasi iltica talebinde bulunmaları halinde genelde uzun süren iltica prosedürü tamamlanana dek çalışamayacaklarına, dolayısıyla hareket kabiliyetlerinin sınırlı kalacağına dikkat çekti ve Federal Hükümeti gazeteciler için vize talebinde öngörülen bazı uygulamalardan vazgeçmeye çağırdı.

ÖZEL DURUMLARDA VİZESİZ OTURUM MÜMKÜN?
Bunun üzerine harekete geçen Federal İçişleri Bakanlığı baskı altındaki gazetecilere vizesiz ikamet ve çalışma hakkı sağlanacağını duyurdu. Muhalif gazetecilere vizesiz ikamet ve çalışma hakkı tanındığı Federal Milletvekili Volker Beck’in federal parlamentoya sorduğu bir soruya aldığı cevap ile ortaya çıktı. Handelsblatt Gazetesi’nde yayınlanan habere göre yanıt Federal İçişleri Bakanlığı Parlamenter Devlet Sekreteri Ole Schröder imzasını taşıyor. CDU’lu politikacı Schröder, Yeşiller Partili Volker Beck’e verdiği cevapta “özel durumlarda“ vize uygulamasından vazgeçilebileceğini bildirdi ve bu bağlamda Türk gazetecilerin Almanya’ya vizesiz gelebilmeleri ve mesleklerinde çalışabilmeleri için esneklik sağlandığını duyurdu.

TÜM EYALET HÜKÜMETLERİNE ÇAĞRI YAPTI?
Yeşillerli Volker Beck tüm eyalet hükümetlerine çağrı yaparak söz konusu istisnai kararı uygulamaya çağırdı. Handelsblatt’a konuşan Beck “Türk gazeteciler iltica başvurusunda bulunmak zorunda değiller. Tüm eyaletler basın özgürlüğüne destek vermeliler“ dedi ve “Türkiye’den kaçıp Almanya’ya sığınan ve Türkiye’ye geri gönderilme endişesiyle yaşayan gazetecilere hukuksal olarak burada kalabileceklerini garanti eden ikamet izni verilmelidir“ şeklinde konuştu. Sözlerine devamla Beck “Almanya’ya vizesiz gelmiş olsalar dahi gazetecilere oturma ve çalışma izni verileceğini Federal Hükümet onayladı. Bu uygulanmalıdır. Ayrıca bazı bireysel durumlarda kişi geçimini temin edebileceğini dahi ispatlamak durumunda değildir“ ifadelerini kullandı.

ALMAN BAŞKONSOLOSLUĞU SORUN ÇIKARIYOR?
Sınırsız Gazeteciler Örgütü de Türk gazetecilere oturma ve çalışma izni verilmesi gerektiğini bir kez daha dile getirdi ancak örgüt resmi dairelerin gazetecilere zorluk çıkardığına da dikkat çekti. Yaşanan zorluklara örnekler veren Sınırsız Gazeteciler Örgütü Almanya’ya vize ile giriş yapmış bir gazetecinin vizesini uzatmak isterken başına gelenleri anlattı ve geçerli uygulamalara göre gazetecinin tekrar Türkiye’ye giderek yeni bir vize başvurusunda bulunması gerektiğini ancak bunun Türkiye’deki ortam nedeniyle mümkün olmadığını bildirdi. Başka bir örnekte ise Sınırsız Gazeteciler Örgütü hayati tehlike içindeki bir gazeteciyi, giderlerini üstleneceğini de beyan ederek Almanya’ya davet ettiğini ancak İstanbul’daki Alman Konsolosluğu’nun zorluk çıkararak gazeteciden Türkiye’ye geri döneceğine dair uçak bileti ile Almanya’da ikamet edeceği otelden rezervasyon istediğini duyurdu.

TÜRKİYE 151’İNCİ SIRADA
Sınırsız Gazeteciler Örgütü esas itibarıyla Federal Hükümet‘in sorunun ehemmiyetinin farkında olduğunu vurguladı ve Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde Türkiye’de basın özgürlüğünün giderek daha fazla kısıtlandığına dikkat çekildiğine de işaret etti. Örgüt gazetecilerin özgürce mesleklerini yapabildiği ülkeler sıralamasında Türkiye’nin 151’inci sırada bulunduğunu hatırlattı.
<< Önceki Haber Almanya'dan Baskı altındaki gazetecilere vize kolaylığı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER