Almanya'da DİTİB'e yoğun eleştiri: Dışlayıcı İslam'ın sembolü haline geldi

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Ekim 1 2018
Alman gazetelerinin ağırlıklı yorum konuları arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Berlin ve Köln’ü kapsayan Almanya ziyaretinin yankıları yer alıyor.
Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 28 – 30 Eylül tarihleri arasındaki Almanya ziyaretini ve Köln'deki DİTİB (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği) Merkez Camii açılışını konu alan yorumunda şu satırlara yer veriyor:

"Erdoğan Almanya'daki Türkler arasında da nüfuzunu sağlama almak için her türlü yola başvuruyor. Köln'deki cami açılışı da gövde gösterisi şeklinde geçti. Tören uzun zamandır beslenen Alman hayalinin sönüşünü de simgeledi: Bütün Alman politikacılarının umduğunun aksine Köln'deki DİTİB merkezi bir nebze olsun Türk devletinden bağımsızlığını ilan etmedi. Erdoğan cumartesi günkü açılış töreninde DİTİB'in Almanya'daki Türkleri etkilemede araç olarak kullandığını açıkça gösterdi. Bu durum, artık bağımsızlığa kavuşup Alman toplumunun bir parçası olmak için ısrar eden 900 dolayındaki DİTİB cemaati için ağır bir ipotektir.”

Die Welt gazetesinin yorumunda Alman devletinin DİTİB'e mali yardım yapmasının doğru olmadığı belirtiliyor:

"Skandal, Türk İslam Birliği'nin cami açılışını Erdoğan'a sevgi gösterisine dönüştürmesi değildir. Öyle olacağı zaten belliydi. Asıl skandal DİTİB'i İslam Konferansı'nda ya da Hessen eyalet okullarının din derslerinde ortak olarak kabul etme yanlışında yatmaktadır. Oysa DİTİB'in Türkiye Cumhurbaşkanı'nın dindar milliyetçi çizgisiyle uygun adım giderek entegrasyon çabalarını gözden düşürdüğü, Yahudi aleyhtarlığı yaptığı, Hristiyanlara karşı polemiğe girdiği ve bir gizli servis gibi iktidar karşıtı Türkleri ihbar ettiği yıllardır biliniyor. Erdoğan'ın Almanya'ya uzanan kolu konumundaki bu kuruluşa Alman devletinin sponsorluk yapması naiflik sınırlarını da zorluyor. DİTİB'in Alman Anayasası'na önem vermediğini gösteren yeteri kadar ipucu bulunmaktadır.”

Bonn'da yayımlanan General-Anzeiger gazetesi Köln'deki DİTİB Merkez Camisi'nin açılış töreninde yapılan yanlışlara değindi

Bu haberler de ilginizi çekebilir