Almanya Türkiye'deki Suriyelilere meslek edindirme projesi uygulayacak


Almanya'nın ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilere yönelik meslek edindirme projesi uygulayacağı bildirildi. Proje kapsamında Almanya hükümetinin kamu yaranına çalışan Sequa kurumu koordinatörü Bettina Müller, Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, KOSGEB ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) yetkililerini ziyaret ederek, proje hakkında bilgi verdi.

Türk Eğitim Danışmanlık firması Eduser'in Genel Müdürü Aişe Akpınar'ın da eşlik ettiği ziyarette Alman Sequa kurumu koordinatörü Bettine Müller'in ilk durağı, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği oldu. Burada Birlik Başkanı Talat Dinçer'e proje hakkında bilgi aktaran Müller, Suriye'de yaşanan savaşın 2. Dünya savaşından sonra en büyük mülteci trajedisine neden olduğuna vurgu yaparak, en çok sığınmacıların ise Türkiye'ye geldiğine işaret etti.

Almanya'nın Suriye'deki mülteciler için mesleki nitelendirme programı uygulamak istediğini ve bunun için de 15 milyon Euro kaynak aktarımı sağladığını ifade eden Müller, Ocak 2016'da başlayıp, üç yıl sürmesini hedefledikleri eğitim programının tespit edilecek bir yada birkaç ilde yapılacağının altını çizdi. Bu kapsamda Şanlıurfa ve Antakya'yı ziyaret ettikleri ve programın üçüncü ayağında Mersin'e geldiklerini dile getiren Müller, "Projenin temel amacı, mültecilerin yaşadıkları ülkelerde meslek sahibi yapılarak, ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarında yardımcı olunması ve ev sahibi ülkeye katkıda bulunulmasıdır. Ayrıca Suriye'ye tekrar döndüklerinde aldıkları eğitimle oranın yeniden kalkınmasına katkıda bulunmalarına yardımcı olunmasıdır" dedi.

Verilecek eğitimlerin hangi alanlarda olacağının henüz belirlenmediğini, bunu belirlerken de yerli halkın hassasiyetlerinin göz önüne alınacağını kaydeden Müller, "Suriyeli sığınmacılara verilecek eğitimlerde bölge halkının da huzurunu bozmak istemiyoruz. Bu amaçla bölge yerel halkının tam katılımcı olmadığı meslek alanlarında bu eğitimleri vermek istiyoruz. Bunun için eğitimlerin verileceği şehirle birlikte hangi alanlarda eğitim verileceğini de saptayacağız. Ayrıca eğitimlerimiz sadece Suriyelilerle sınırlı kalmayacak, yerli halkta bu eğitimlerimizden yararlanabilecek" şeklinde konuştu.

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer de en büyük göçü alan illerin başında Mersin'in geldiğini belirtti. Kentin resmi rakamlara göre 220 bin Suriyeli sığınmacı geldiğini anlatan Dinçer "Bu rakamın gayri resmi üç yüz binlerin üzerinde olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla en büyük mağduriyet ilimizde yaşanmaktadır. Şanlıurfa gibi bölgeye yakın sınırlarımızdaki illerde kamplar var ve orada halkın ihtiyacı karşılanıyor. Ama Mersin'de ise öyle bir durum yok" ifadesini kullandı.

Mersin'de yaşayan Suriyelilerin kayıt dışı işyeri açarak yerli esnafla haksız rekabet ortamı oluşturduğunu vurgulayan Dinçer, ayrıca kaçak ve düşük ücrete çalışarak, belge sahibi ustalara büyük zarar verdiğini söyledi. Yapılan denetimlerde kaçak işçi çalıştıran işyerine kişi başına 8 bin lira ceza yazılırken, kaçak çalışana 800 lira yazıldığını anlatan Dinçer "Bize hem bunlara iş verin deniliyor, hem de ağır cezai yaptırımlar uygulanıyor" diye konuştu.

Mersin'de yaşayan sığınmacıların büyük çoğunluğunun tekrar Suriye'ye dönme gibi düşüncesi olmadığının altını çizen Dinçer, "İşin doğrusu bu sığınmacı olayında ülkemiz yalnız bırakıldı. Gönül ister ki bu Suriyeli sığınmacılar Avrupa'ya da kabul edilsin. Tabi bu bir devlet politikası. Bizim konumuzun dışında. Siz ülkemizdeki bu kişileri meslek sahibi yapmak istiyorsunuz. Bunların da tekrar dönmeyeceği gerçeği ortada. Bu amaçla verilecek olan eğitimi önemsiyoruz. Bizim kurumumuza ait mesleki eğitim merkezimiz var. Yerli esnafımızın kazancına haksız olmayacak şekilde, yerli esnafımızın yapmadığı iş alanlarında Suriyelilerin alacakları eğitimle meslek sahili yapılmasında sizlerin partneri olabiliriz. Artı bizim ülkemizde işsizlik had safhada. Bu eğitimlerden yerli halkımızın da yararlanabilecek olması istihdama azda olsa katkı sunacaktır." şeklinde konuştu.

Alman Sequa kurumu koordinatörü Bettina Müller, daha sonra ise kendisine eşlik eden Dinçer ile birlikte, Mersin Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, KOSGEB Mersin Merkez Müdürü Danyal Peker'i ziyaret ederek, projelerini paylaştı. Benitta Müller son olarak ise Mersin Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret ederek Genel Sekreter Yardımcısı Ezgi Biçer Uçar'la karşılıklı fikir alış verişinde bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya Türkiye'deki Suriyelilere meslek edindirme projesi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER