Bir milyondan fazla sığınmacının geldiği Almanya'da, Suriyeli sığınmacılara yaklaşık 1 yıldır uygulanan "iltica statüsü dağıtımlarında işlemlerin basitçe yürütülmesi" kolaylığından vazgeçilmesi gündemde. IŞİD'in elinde olduğu söylenen on binlerce gerçek pasaporta dikkat çeken koalisyon ortakları, AB sınır koruma dairesi Frontex'in Suriye pasaportlarıyla ilgili açıklaması sonrasında sıkı kontroller konusunda görüş birliği oluşturdu.
Avrupa Birliği'nin (AB), dış sınırların denetimi ve güvenliğinden sorumlu ajansı Frontex'in Müdürü Fabrice Leggeri'nin terör örgütü IŞİD'in elinde olduğu söylenen on binlerce gerçek pasaporta ilişkin "İnsanların şu anda kitleler halinde denetimsiz bir biçimde Avrupa'ya gelmeleri, tabii ki bir güvenlik riski oluşturuyor." açıklamasında bulunması, Alman Federal hükümetini hareketlendirdi. Hıristiyan Demokrat Birlik Partili ve Sosyal demokrat Federal Meclis vekilleri Suriyeli sığınmacıların kimliklerinin tek tek sıkı denetimden geçirilmesi talebini dile getirdiler.
Konuyla ilgili Funke Medya Grubu'na bağlı gazetelere açıklamalarda bulunan Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Federal Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Ansgar Heveling, "Avrupa'da öncelikle buraya gelen tüm insanların hızlı ve eksiksiz biçimde kayıt altına alınmalarına ihtiyaç duyuyoruz." dedi. AB'ye giriş yapan tüm Suriyeli sığınmacıların tek tek incelenmesi gerektiğini ifade eden Heveling, şu an yürürlükte olan hukuki prosedürlerde uygulanan kolaylıkların sertleştirilmesi yönünde çağrıda bulundu. Heveling, "Suriye'den gelen sığınmacıların tek tek denetlenmesi uygulanmasına yeniden ivedilikle geçilmelidir. Kağıtların yetersiz kaldığı yerlerde iltica başvurusunda bulunanlarla doğrudan görüşmeler sayesinde bazı usulsüzlükler ortaya çıkabilir." diye konuştu.
Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis milletvekili ve içişleri uzmanı Burkhard Lischka da açıklamasında, "Ele geçirilen Suriye pasaportları Alman dairelerinin şu andan itibaren Suriye'den kaçan insanları tek tek incelemelerinin ne kadar önemli olduğunu açıkça göstermektedir." dedi. Avrupalı güvenlik birimlerinin "mümkün olduğu kadar hızlı biçimde çalınan pasaportların seri numaralarını araştırıp ortaya çıkarmalarını" isteyen Liscka, AB'ye girişlerde kayıt işlemlerinin gerekliliğine dikkat çekti.
"SIĞINMACI KILIĞINDA TERÖRİST GİRİŞİ MÜMKÜN"
IŞİD'in ele geçirdiği söylenen Suriye pasaportlarıyla ilgili yazılı açıklamada bulunan CDU Federal Meclis milletvekili ve İçişleri Politikaları Sözcüsü Stephan Mayer ise "Sığınmacı kisvesi altında ülkemize girmek isteyen teröristlerden kaynaklanan tehlikeden dolayı temel olarak Suriye kökenliler arasında Almanya'ya giriş yapmak isteyen herkesin tek tek kimliklerini ve gerçekten yardıma muhtaç olup olmadıklarını incelemeliyiz." dedi. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'nin (CDU) kısa bir süre önce dile getirdiği "gelen kişinin gerçekten sığınmacı olup olmadığı tespiti için tekrardan sıkı denetimlere geri dönülmesi" yönündeki talebine dikkat çeken Mayer, AB sınır koruma dairesi Frontex'in Suriye pasaportlarıyla ilgili açıklamasına değinerek sıkı kontrollerin "kaçınılmaz" olduğunu söyledi.
Açıklamalarının devamında "Terör tehlikesinden bağımsız olarak her devlet ülkesine kimin geldiğini kontrol etmek zorundadır." diyen Stephan Mayer, "Bunu ise ancak gelen kişinin kimliğini tespit ederek bilebilir. Bu nedenle de gerek Alman sınırlarında sıkı denetim gerekse kişilerin kimliklerinin tek tek kontrol edilmesi kaçınılmazdır." dedi.
Bu arada Frontex'in Müdürü Fabrice Leggeri tarafından hafta sonunda yapılan açıklamada, "Suriye gibi iç savaşın hüküm sürdüğü bir ülkede resmi bir makamda üretilmiş dokümanların gerçekten hukuken yetkili kişiler tarafından hazırlanıp hazırlanmadığının bilinemeyeceği" ifadeleri kullanılmıştı. "Avrupa'ya gelen sığınmacıların sahte ya da çalıntı evraklarla seyahat edip etmediklerini yakından kontrol ettiklerini" kaydeden Leggeri "Ancak bizim açımızdan sığınmacı pasaportlarının anlamı son derece sınırlı" şeklinde konuşmuştu.
Suriye ve Irak'ın birçok şehrinde resmi dairelerin kontrolünü ele geçiren IŞİD'in elinde tahminlere göre on binlerce gerçek pasaport bulunuyor. Örgütün Mart ayında Rakka kentinde 3 bin 800 boş pasaportu ele geçirdiği yönündeki haberler basına yansımıştı. CİHAN