Almanya, Hanau'daki ırkçı saldırının kurbanlarını anıyor

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Çarşamba, Şubat 19 2025
Almanya'nın Hessen eyaletine bağlı Hanau kentinde dördü Türkiye kökenli dokuz göçmen genç, tam beş yıl önce, 19 Şubat 2020'de, 43 yaşındaki Tobias R. adlı bir saldırgan tarafından katledildi. Sebep, Alman olmamalarıydı. Irkçı saiklerle işlenen bu cinayetlerin etkisi kentte hâlâ hissediliyor. Kentin farklı noktalarında kurbanların isimlerine, fotoğraflarına rastlanıyor.
Almanya, Hanau'daki ırkçı saldırının kurbanlarını anıyor
"Hanau'da yüz yıllardır farklı kültürlerin bir arada yaşadığı bir ortam vardı. Bu olay, şehrimizin algısını temelden sarstı" diyen Belediye Başkanı Claus Kaminsky, saldırının şehrin huzuruna derin bir darbe vurduğunu söylüyor. Dünyaca ünlü masal yazarları Grimm Kardeşler'in doğduğu kent olan Hanau'nun büyüleyici güzelliği bu saldırının gölgesinde kalsa da acılarını umuda dönüştürmeye çalışan kurban yakınları "Biz hâlâ ayaktayız" diyor.

Saldırıda kaybettiği oğlu Ferhat'ın adına Hanau'da bir eğitim derneği kuran Serpil Temiz Unvar, Almanya genelinde okullarda düzenlediği etkinliklerle gençleri ırkçılık ve faşizmin tehlikelerine karşı uyarıyor. Serpil Temiz Unvar, oğlunu ve diğer kurbanları unutturmamaya kararlı: "Ben durmaya korkuyorum, çünkü durursam unutulacaklar. Ne kadar yorgun olursam olayım durmamam gerekiyor. Mecburiyetim var, görevim var."

Yılda 90'a yakın etkinlik düzenlediğini söyleyen Temiz Unvar, bu etkinliklere binlerce Alman ve göçmen gencin katıldığına dikkat çekiyor: "Ben gençlere güveniyorum. Sorgulayan, duruş sergileyen ve empati kuran bir gençlik geliyor. Hem göçmen hem de Alman gençleri bana umut veriyor."

Aşırı sağ endişesi

Almanya'da 23 Şubat'ta yapılacak genel seçimlere sayılı günler kala aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin oy oranını arttırdığı anketlere yansıyor. Serpil Temiz Unvar, bu durumun kendisini üzdüğünü ancak Almanya'da demokrasiyi destekleyenlerin sayısının desteklemeyenlerden çok daha yüksek olduğuna inandığını vurguluyor. Temiz Unvar'a göre sorun, aşırı sağın yükselmesinden ziyade demokrat kesimlerin dağınıklığı ve ilgisizliği.

DW Türkçe'ye konuşan Serpil Temiz Unvar, "Aslında biz göçmenlerin de bunda payı var" diyor: "Benim oğlum ırkçı bir saldırıda bir Alman tarafından öldürüldü ama hiçbir zaman 'Bütün Almanlar ırkçıdır, katildir' demedim. Son zamanlarda göçmenlerin işlediği cinayetlerden de tüm göçmenleri sorumlu tutamazsınız. Bu düşünceye karşı hepimizin birlik olması lazım. Ama olamıyoruz. Buna karşın sağcılar çok i

Bu haberler de ilginizi çekebilir