Alman adalet sistemi, terör ve organize suça karşı güçlü yasalarla donatılmasına rağmen, Irak ve Suriye gibi ülkelerde terör gruplarının saflarında savaştıktan sonra Almanya'ya dönen örgüt üyelerinin işledikleri suçları ispat etmekte zorlanıyor. Federal Başsavcı Peter Frank, çatışma bölgelerindeki ülkelerin adalet sistemiyle işbirliği yapmadan, kanıt elde etmenin çok zor olduğunu belirtti.
Federal Başsavcı Peter Frank, Alman adalet sisteminin Irak ve Suriye'de savaştığı tahmin edilen DAEŞ terör örgütü üyelerine karşı açılan davalarda ciddi sıkıntılarla karşılaştığını söyledi.
Süddeutsche Zeitung'a konuşan Frank, "Bu insanların Suriye'de bir asker olarak kullanılması için sadece eğitilmediğini, aynı zamanda sakatlama, öldürme ve bombalı saldırılarda rol aldığı kanısındayız." dedi. "Genellikle bu insanların ellerinin kana bulaştığını tahmin ediyoruz, ancak çoğu zaman bunu ispat edemiyoruz." diyen Frank, Suriye ve Irak gibi çatışma bölgelerinin olduğu ülkelerin adalet sistemiyle işbirliği yapmadan, kanıt elde etmenin çok zor olduğunu söyledi.
Almanya'nın teröre karşı güçlü yasalarının olduğunu hatırlatan Başsavcı Frank, soruşturma problemleri sebebiyle bu yasaların şüphelilere karşı tam gücüyle uygulanamadığını altını çizdi. Savcılıların, hâlihazırda çoğunun üye veya yabancı terör gruplarının destekçisi olduğu tahmin edilen 200 şüpheliye karşı 130 dava açtığını, ancak DAEŞ veya başka grupların saflarından dönenleri yakaladıklarında, onların sadece terör örgütüne üyeliğini ispat edebildiklerini kaydetti.
Almanya'nın DAEŞ'e karşı yeterince korunup korunmadığı sorusu üzerine Peter Frank, geçmişteki güvenlik başarılarıyla ülkenin gevşememesi gerektiğini ifade etti. Bu konuda teknik ilerlemenin yanı sıra genç Müslümanların topluma entegre etmenin önemli olduğunu vurgulayan Frank, "Toplumun bir parçası ve saygı gören bir kimsenin saldırı yapmayacağı bilinen bir gerçektir." ifadelerini kullandı.
"ORGANİZE SUÇ VE TERÖR SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA BİLGİLERİ PAYLAŞMALIYIZ"
Öte yandan, Alman Polis Teşkilatı (DPolG) terörle mücadelede Avrupa ülkeleri arasında işbirliğinin iyileştirilmesi için çağrıda bulundu. ZDF televizyon kanalına konuşan Ernst Walter, "Çok çok daha yakın bir işbirliği içinde olmalıyız. Sadece polis değil, aynı zamanda gizli servis de beraber çalışmalı." ifadelerini kullandı.
Almanya'nın ülke genelinden 40 güvenlik ajansının temsilcisini bir araya getiren Berlin'deki Ortak Terör Savunma Merkezi'nin Avrupa işbirliği için bir model olabileceğini hatırlatan Walter, organize suç ve terör söz konusu olduğunda, bilgileri paylaşmamanın doğru olmadığını savundu. 35 kişinin hayatının kaybettiği ve yaklaşık 340 kişinin yaralandığı Brüksel terör saldırısı sonrası Alman makamları, Avrupa ülkelerine terörle ilgili daha fazla bilgi paylaşımı yapılması için çağrıda bulunmuştu. CİHAN