Almanya'da bu ay yürürlüğe giren kira artışlarını önleme ile ilgili yasasının kira artışlarının engellenmesine beklenen katkıyı vermediği belirtildi. Özellikle büyük şehirlerde kiraların artmaya devam edeceği ve birçok ev sahibinin yasaya rağmen evini eski uygulamaya göre yüksek fiyata kiralamaya çalıştığı ifade edildi. Kiracılarda büyük beklentilere sebep olan kira artışlarını engellemeyi hedefleyen "Kira Artışını Önleme Yasası'nın" etkili olmadığı belirtildi. Ev sahipleri ve kiracıları destekleyen dernekler yaptıkları açıklamada, kira artışlarına devletin sebep olduğunu, vergilerde indirim olmadığı sürece kiralarda düşüş yaşanmayacağını ileri sürdü.
Elektrik fiyatlarının ve temel gider vergilerinin (Grundsteuern) devamlı arttığını söyleyen kiracı dernekleri ve ev sahipleri, vergilerdeki artışın yan giderlerin yükselmesine sebebiyet verdiğini kaydetti. İklimin korunması için devamlı olarak kiracıya ek giderler yüklendiği belirtildi. Frankfurter Allgeimeine Sonntağzeitung'a konuşan Heidelberg Kiracı Dernekleri Başkanı Cristoph Nestor, kiraların artışını frenleme yasasının faydalı ama yetersiz bir adım olduğunu ifade etti. Almanya'nın yeni bir yerleşim politikasına ihtiyacı olduğunu söyleyen Nestor, yasanın kiralık evlere yönelik politikalardaki yanlış gidişatı gidermeye yönelik olduğunu kaydetti.
Yasanın kiralık ev piyasasında çok küçük bir etkisinin olacağını söyleyen Yeşiller Partisi Milletvekili Christian Kühn, kira artışlarıyla çok önceden mücadele edilmesi gerektiğini ve Almanya'nın sosyal yerleşim politikasına ihtiyacı olduğunu belirtti. Eyaletlerin kiralık ev piyasasından çekildiğini ve sosyal konutlara daha az yatırım yaptığını söyleyen Kühn, "Her yıllık ortalama 100 bin sosyal konut, normal kira ücretine geçiyor. Birçok şehirde sosyal konutlar büyük yatırımcılara satıldı. Sadece Berlin ve Dresden'de 130 bin konuta ihtiyaç var." dedi. 1 Haziran'da yürürlüğe giren yasa, yeni kiraya verilen evde en fazla yüzde 10 zam yapma hakkı tanıyor.
Tüketiciyi Koruma Bakanlığı'nın verilerine göre eski ve yeni kira sözleşmelerindeki zam oranları Münster'de yüzde 30'ları bulurken, Hamburg ve Münih'te yüzde 25, Berlin'de yüzde 19 oldu. Regensburg ve Freiburg gibi şehirlerde ise yeni kira sözleşmelerinin yüzde 30'dan daha yüksek zamla yapıldığı kaydedildi. Birçok ev sahibinin yasa yürürlüğe girmeden önce var olan sözleşmeye rağmen kiraları yükseltme yoluna gittikleri gibi evleri önceki kurallara göre kiralamaya çalıştıkları belirtildi. CİHAN