Almanya'ya gelen mültecilerin çalışma piyasasına katılmalarıyla Almanca öğrenmelerinin aynı zamanda olmasını isteyen Sosyal Demokrat Partili bakanlar, mültecilerin büyük kısmının kalıcı olduğunu ve uyum kurslarına katılımın zorunlu olması gerektiğini ifade ettiler.
Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig, Çalışma Bakanı Andrea Nahles, Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, Çevre Bakanı Barbara Hendricks ve Rheinland-Pfalz Eyalet Başbakanı Malu Dreyer, mültecilere yönelik uyum çalışmalarında geç kalınmaması uyarısında bulundu.
Başkent Berlin'de "Almanya için yeni bir başlangıç. Gelecek on yılları kapsayacak toplum politikası" konulu basın konferansı gerçekleştiren SPD'li politikacılar, gelen mültecilerinin uyumunun Almanya'nın sorumluluğunda olduğunu vurguladılar.
HER ÇOCUĞA ANAOKULUNDA YER GARANTİSİ VERİLECEK
1960'larda gelen misafir işçilerin geri gidecekleri öngörüsüyle hareket edildiğini ve uyum çalışmalarına çok geç başlandığını söyleyen bakanlar, Almanya'ya gelen mültecilere ilk günden itibaren burada kalacakları düşüncesiyle uyum ve Almanca kursu çalışmalarının başlaması gerektiğini kaydettiler.
Özellikle kadınların ve çocukların ihmal edilmemesi gerektiğini söyleyen Federal Aile Bakanı Manuale Schwesig, "Her çocuğa anaokulunda yer garantisi verilecek. Çocuklar başarılı uyumun anahtarları. Bunun anaokullarında 80 bin yeni kontenjan oluşturulacak ve 200 bin yeni anaokulu öğretmeni istihdam edilecek." dedi.
Genç mültecilere de meslek eğitimi garantisi verilmesi için meslek ve iş kurumlarıyla yoğun çalışmalar yapılıyor.
ALMANCA KURSU İLE İŞ AYNI ANDA OLACAK
Bu zamana kadar geçerli olan "Önce Almanca sonra iş" uygulamanın değişeceğini söyleyen Federal Çalışma Bakanı Andrea Nahles, insanların vakit kaybetmeden iş piyasasına katılmaları gerektiğini ifade etti. "Almanca ve iş birbirine engel değil. İnsanlar Almanca öğrenirken çalışabilir, çalışırken Almanca öğrenebilirler. Öncelikle kayıt merkezlerinde ve yurtlarda mültecilerin eğitim ve meslek seviyelerinin tespit edilerek hızlı şekilde iş piyasasına katılımlarının sağlanması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
İSLAMİ DERNEKLER, MÜLTECİLERİN UYUMLARINA DESTEK VERECEK
Almanya'ya gelen mültecilerin büyük kısmını Müslümanlar oluşturuyor. İslami derneklerin gönüllü çalışma yöntemiyle mültecilerin uyumlarına katkı vermeleri için adımlar atılacağını söyleyen Federal Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, İslami derneklerin camilerde hayır işleri yaptıklarını fakat bu gönüllük çalışmaları için devlet yardımı alacakları bir sürecin başlayacağı bilgisini verdi.
MÜLTECİLERİN AİLELERİNİ GETİRMELERİ KISITLANMAMALI
Özellikle Suriyeli mültecilerin eşlerini ve çocuklarını getirmelerinin kolaylaştırılması gerektiğini söyleyen Federal Aile Bakanı Schwesig, gelen insanların çocuklarını ve eşlerini getirmelerinin uyum sürecine olumlu katkı vereceğini kaydetti. Mültecilerin eşlerini getirmemeleri yönündeki açıklamaları ise mantıklı bulmadığını ifade etti. CİHAN