Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya'da (KRV) eyaletinde Ekim ayında yasalaşan "Cenaze ve Mezarlıklar Yasası" ile İslami kuruluşlar kendi mezarlığını kurup işletebilecek. Ancak Müslümanların, mezarların 25 yıl sonra kaldırılması hükmüne karşı olduğu bildirildi.
Almanya'da, başta Türkler olmak üzere 1,5 milyon civarında Müslümanın yaşadığı Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde İslami kuruluşlar, belediyeler veya mezarlık işleten kuruluşlarla anlaşarak kendi mezarlıklarını kurabilecek. KRV Parlamentosu, 1 Ekim 2014'te, yeni "Cenaze ve Mezarlıklar Yasası"nı kabul etti. Yasanın pratiğe dökülmesi için Köln'de düğmeye basıldı. Siyasetçiler, bürokratlar, İslami kuruluşlar ve mezarlık kurum temsilcileri, bunun nasıl pratiğe döküleceğini görüşürken, araştırmalar Müslümanların mezarların 25 yıl sonra kaldırılmasına karşı olduğunu ortaya koydu.
KRV'li politikacılar İslami kuruluşlarla Köln'de bir araya gelerek, yeni yasanın verdiği imkanlar kapsamında yapılacak çalışmaları istişare etti. Köln Büyükşehir Belediye Meclisi binasında gerçekleşen toplantıyı Yeşiller KRV Milletvekili ve Eyalet Uyum Komisyonu Başkanı Arif Ünal ile yine Yeşiller'den Köln Belediye Meclis Üyesi Gerd Brust organize etti. İslami çatı kuruluşu Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) sözcüsü Erol Pürlü başta olmak üzere DİTİB, IGMG gibi dini kuruluşların temsilcilerinin katıldığı toplantıya, belediye yetkilileri, çeşitli parti temsilcileri ve Köln ve çeşitli kentlerde mezarlık işleten kuruluşların temsilcileri katıldı.
Basına konuşan Arif Ünal, "Öncelikle Köln'de, Müslüman mezarlığı açılmasının önünü açmak için toplanıyoruz." dedi. Yasanın amaçlarından birinin de Müslümanların Almanya'da mezarlık kurabilmeleri olduğunu hatırlatan Ünal şöyle konuştu: "Artık çok sayıda insan burada gömülmek istiyor. Çünkü çocukları, torunları burada. Köln'de batı ve doğu taraftaki mezarlıklarda Müslüman cenazeleri için belli yerler olsa da maalesef her yerde yok. Wuppertal'daki insiyatif dört yıl önce bizimle iletişime geçti, kendi mezarlıklarını kurmak istediklerini bildirdi. Yasa ile yerel yönetimler, dini cemaatler ve insiyatifler kendi mezarlıklarını kurup işletme hakkına kavuştu."
İslami kuruluşların henüz dini cemaat olarak kabul edilmediklerini hatırlatan Ünal, "Bir çözüm bulduk. Yerel yönetimler, belediye veya kilise taşıyıcıları, bir dini cemaate mezarlığın işletimini devredebilecek. Ancak sürekli finans etme güvencesi vermeleri gerekiyor. Bu şartlarda bir mezarlık İslami kuruluşlara verilebilecek." dedi.
KRM sözcüsü Erol Pürlü ise ilk nesillerin çoğunlukla Türkiye'de defnedilmek istediklerini, ancak yeni nesillerin, akrabaları burada olduğu için belli koşullar altında burada gömülmek istediğini kaydetti. İslami kuruluşların kendi mezarlıklarını kurmaya ilgi duyduklarını aktaran Pürlü, ancak Müslümanların en çok mezarların 25 yıl sonra boşaltılmasına karşı olduklarını bildirerek mezarlara en az 100 yıl dokunulmamasını sağlayacak şartların hazırlanması gerektiğini kaydetti.
Wuppertal'de İslami kuruluşların birlikte mezarlık çalışması modelini tanıtan Samir Bauassia ise, araştırmalara göre yeni nesil Müslümanların burada defnedilmek istediklerini, ancak mezarlıkların 25 yıl sonra boşaltılmasına karşı olduklarını aktardı. Mezarlıklardan da sorumlu Köln Yeşil Alanlar Müdürü Manfred Kaune ise Köln'de Müslümanların defni konusunda bilgi verdi. CİHAN