Alman Federal Bakanlar Kurulu, İltica Yasası'nı sertleştiren tasarıyı onayladı. Sığınma başvurusu yapanlara para yerine gıda ve giyecek yardımı yapılacak, sınır dışı işlemleri hızlanacak. Almanya'da kalma hakkı olanlara uyum ve Almanca kursu çalışmaları hız kazanacak. Uzmanlar ise yasadaki değişiklikten endişeli.
Almanya'ya son aylarda yaşadığı mülteci krizini atlatabilmek için İltica Yasası'nı sertleştiriyor. Federal Bakanlar Kurulu, İltica Yasası'ndaki değişikliği onayladı. Yeni değişikliğe göre iltica başvurularının sonuçlandırılması süreci hızlanacak. Aylarca süren işlemler birkaç hafta içinde bitirilecek. Almanya'da kalma perspektifi olanlara hızlı şekilde Almanca kursu ve iş hayatına katılma imkânı sunulacak. Yeni tasarının hayata geçmesiyle birlikte federal hükümet, sığınmacı başına 670 Euro yardım verecek. Eyaletlere ve belediyelere verilecek maddi yardım sığınma başvurusu yapan kişinin ilk kabul yurdunda kalmasından başlayıp iltica başvuru süreci sonlanıncaya kadar devam edecek.
PARA YERİNE AYNİ YARDIM YAPILACAK
Hükümet, Balkan ülkelerinden Almanya'ya gelenlerin ekonomik nedenlerden dolayı iltica ettikleri gerekçesiyle bunu önlemek için para yerine gıda, giyecek gibi aynı yardımlar verecek. İltica başvurusu sonlanıncaya kadar, ilk kabul merkezinde kalanlara para yardımı yapılmayacak. Para yardımının en fazla sürecin sonlanmasından bir ay önce yapılması gündeme gelecek. Sığınma başvuru yapanların ilk kabul yurtlarında kalma süreleri üç aydan altı aya çıkarılacak.
GÜVENLİ ÜLKELER ARTIYOR
Almanya'ya gelen sığınmacıların yüzde 40'ına yakının Batı Balkan ülkelerinden geldiği ifade ediliyor. Federal hükümet, Arnavutluk, Kosova ve Karadağ'ı güvenli ülkeler statüsüne alarak, buralardan gelenleri birkaç hafta içinde sınır dışı edecek. Sınır dışı edileceklere ise önceden haber verilmeyecek. Güvenli ülkelerden gelip 1 Eylül 2015 tarihinden sonra iltica başvurusu yapanlara çalışma yasağı getirilecek. Federal hükümetin hazırladığı yasa tasarısının Ekim ayı içerisinde Federal Meclis'te oylanması ve 1 Kasım 2015'te yürürlüğe girmesi bekleniyor.
UZMANLARDAN İYİ-KÖTÜ MÜLTECİ AYRIMI ELEŞTİRİSİ
Federal hükümetin iltica yasasındaki yapacağı değişikliği eleştiren Almanya Göç Konseyi, hükümetin yeni yasanın "iyi- kötü" mülteci ayrımı meydana getireceği uyarısında bulundular. Balkan ülkelerinden gelenlere "kötü sığınmacı" muamelesi gösterilmesine tepki gösteren uzmanlar, iltica başvurusu yapanların kalacakları ilk kabul yurtlarında para yardımı yapılmamasını ise yasaya aykırı buldu. İltica başvuru işlemlerinin hızlı şekilde sonlandırılması adımını destekleyen Almanya Göç Konseyi, öte yandan ilticacıların ilk kabul yurtlarında kalma sürelerinin altı aya çıkarılmasının sığınmacıların sosyal dışlanmalarına, psikolojik ve sağlık problemleri yaşamasına sebep olacağını dile getirdi. CİHAN