Almanya'da mültecilere aile birleşimi için iki yıl bekleme şartı getirildiği bildirildi.
Koalisyon ortaklarının anlaşmaya vardığı İkinci İltica Paketi'yle birlikte Cezayir, Tunus ve Fas güvenli ülke ilan edildi. Geçici sığınma hakkı elden eden mülteciler eşlerini ve çocukları iki yıl getiremeyecek. Almanca ve uyum kurslarına sığınmacılardan ayda 10 Euro katkı payı alınacak. Almanya'ya gelen mülteci sayısını azaltmak için İltica Yasası'nda ikinci reform gerçekleştiren Federal Hükümet ise İkinci İltica Paketi'nde anlaşma sağladı.
Yaklaşık üç aydır özellikle mültecilerin eşlerini ve çocuklarını getirmeleri konusunda Birlik Partileri CDU/CSU ile SPD arasında anlaşma sağlanamadığı için ertelenen İkinci İltica Paketi'nde, Birlik Partileri istediğini aldı.
AİLE BİRLEŞİMİNE İKİ YIL ŞARTI GETİRİLDİ
Koalisyonun ortaklarının vardığı anlaşmaya göre geçici sığınma hakkı verilen mülteciler, eşlerini ve çocuklarını getirebilmek için iki sene beklemek zorunda kalacak. Almanya'dan sığınma hakkı elde eden Suriyeli mültecilerin yakınlarını yasal olmayan yollardan gelmelerini önlemek isteyen Federal Hükümet, her yıl belirli bir kontenjan belirleyerek Türkiye, Ürdün ve Lübnan'da mülteci kampındaki yakınlarından getirmeyi planlıyor. Almanya, yıllık kontenjanı Avrupa Birliği ile ortak belirlemek istiyor.
GÜVENLİ ÜLKE SAYISI ARTIRILDI
Hükümet, Balkan ülkelerinden sonra Cezayir, Fas ve Tunus'u güvenli ülke listesine aldı. Böylece bu ülkeden gelerek iltica başvurusu yapanlar kısa süre içinde ülkelerine geri gönderilebilecek. Güvenli ülkelerden gelenler ülke genelinde kurulacak beş kabul merkezlerine yerleştirilecek. Bu kişilerin başvuruları iki hafta içinde sonuçlandırılacak. Kabul merkezlerinde ikamet eden göçmenler, bulundukları yerdeki yabancılar dairesinin görev bölgesi dışına kesinlikle çıkamayacaklar. Çıkanlara belirli hizmetler verilmeyecek ve iltica başvurusu geçersiz sayılabilecek.
UYUM KURSUNA MÜLTECİLER DE MADDİ DESTEK VERECEK
Koalisyon ortakları arasında anlaşmazlık maddelerinden birisi de uyum ve Almanca kursuna mültecilerin maddi destek vermeleri oluşturuyordu. Yeni pakete göre, mülteciler uyum kursuna aylık 10 Euro ödeyecek. Meslek eğitimine başlayan sığınmacılara eğitim süresince oturum garantisi ve meslek eğitiminden sonra ise iki yıl çalışma garantisi verilecek.
ANCAK AĞIR HASTALARIN SINIR DIŞI İŞLEMİ ERTELENEBİLECEK
Sınır dışı işlemlerini hızlandırmak isteyen hükümet, yeni reformla birlikte doktor raporlarını almayı zorlaştırdı. Ancak ağır hasta olanlar hakkında verilen sınır dışı kararı ertelenebilecek.
Sınır dışı işlemini zorlaştırmak isteyen birçok mültecinin kimlik ve pasaport gibi belgeleri imha ettiğini tespit eden hükümet, Berlin'de kuracağı merkezle söz konusu kişilere hızlı şekilde yeni belge hazırlayacak. İkinci İltica Paketi'nin mülteci krizinin aşılmasında önemli katkı vereceğini söyleyen Başbakan Angela Merkel, hükümetin ve devletin bütün birimlerinin birçok sorunu çözmek için hazır olduğunu ifade etti. CİHAN