Almanya Başbakanı Angela Merkel, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadeledeki son durumu görüşmek ve alınacak yeni tedbirleri ele almak üzere 16 eyaletin başbakanları ile bir araya geldi.
Toplantı sonrasında Merkel ve eyalet başbakanları vatandaşlara mecbur olmadıkça riskli bölgelere gitmeme çağrısı yaptı.
Robert Koch Enstitüsü tarafından belirlenen riskli bölgeler arasında İzmir, Muğla, Aydın ve Antalya hariç Türkiye de bulunuyor.
Alınan karara göre, riskli bölgelerden dönenlere test zorunluluğu devam edecek.
RİSKLİ BÖLGELERDEN DÖNENLERE 14 GÜN KARANTİNA MECBURİ
Korona testleri seyahatten kısa süre önce veya yolculuk sırasında virüs bulaşıp bulaşmadığı konusunda güvenilir sonuçlar vermediği için karantinanın mecburi olması kararlaştırıldı.
Buna göre, 1 Ekim'den itibaren Türkiye gibi riskli ülkelerden dönenler kısa süre önce yaptırdıkları testin negatif çıkmasından bağımsız olarak karantinaya girecekler ve en erken dönüşlerinden 5 gün sonra yaptırdıkları testin sonucunun negatif olması halinde izolasyondan çıkabilecek.
Ayrıca riskli bölgeler arasında bulunan ülkelerle, Türkiye ile olduğu gibi özel düzenlemelerin yapılmasını hedefliyor. Türkiye'ye yönelik özel düzenlemeye göre, Türkiye'den ayrılmadan 48 saat önce korona testi yaptırılması gerekiyor ve bunun sonucunun negatif çıkması halinde Almanya'ya gelinmesine izin veriliyor.
Almanya'da yaz tatili sebebiyle yaşanan hareketliliğin de etkisiyle son haftalarda artan Covid-19 vak'aları yüzünden federal hükûmet tedbirlerin sıkılaştırılmasını istiyordu.
Başbakan Angela Merkel ile eyalet başbakanlarının korona zirvesinde aldığı diğer kararlar da şöyle:
-Riskli bölgeler arasında sayılmayan ülkelerden gelenlere yönelik havalimanları, kara hudutları ve garlardaki ücretsiz testlerin 15 Eylül'den itibaren sona ereceği açıklandı. Bavyera söz konusu testleri 1 Ekim'e kadar sürdüreceğini duyurdu.
KONSER VE FESTİVALLER YIL SONUNA KADAR İPTAL
- Toplantıda, korona hijyen ve mesafe kurallarının uygulanamayacağı kamuya açık büyük etkinliklerin, halk festivalleri, konserler, Almanya'da yaygın olan avcı ve atıcı buluşmaları gibi kutlamaların 31 Aralık 2020'ye kadar yasak olması kararlaştırıldı.
- Alman futbol liginde izleyicili maçlara geçme konusunda ise kesin tarih belirlenemedi. Şimdilik Ekim ayı sonuna kadar bütün spor müsabakalarının izleyicisiz olmasına karar verilirken, Kasım ayından itibaren nasıl bir yol izleneceğini belirlemek üzere eyalet yönetimleri düzeyinde bir çalışma grubu kurulacağı açıklandı.
- Özel kutlamalar konusunda ise kesin belirlemeler yapılmadı. Merkel ve eyalet başbakanları, bu konuda kararın bölgedeki vak'a sayılarına göre verilmesini kararlaştırdı. Federal hükûmet, özel kutlamaların 25 katılımcı ile mümkünse açık havada yapılmasını öneriyordu.
Enfeksiyon rakamlarının düşük olduğu eyaletlerin başbakanlarının bu öneriyi reddetmesiyle Almanya genelinde bir uzlaşma sağlanamadı.
- Maske takma zorunluluğu bulunan yer ve alanlardaki ihlallerde en az 50 euro para cezası uygulanmasında Başbakan Merkel ile 15 eyaletin başbakanı arasında uzlaşma sağlandı.
Saksonya-Anhalt eyaleti Başbakanı, Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) üyesi Reiner Haseloff'un ise uygulamayı hayata geçirmeyi reddettiği ve bunu uzlaşma protokolüne de not olarak ilave ettirdiği bildirildi.
Maske dışında federal hükûmet, eyaletlerin sorumluluk alanına giren Korona tedbirleri kapsamında karantina uygulamasının da daha sıkı kontrolünü ve ihlali halinde para ile cezalandırılmasını öngören düzenlemeleri hayata geçirmelerini talep etti.
ÜLKE GENELİNDE KARAR ALMAK GEREKİYOR
Federal sisteme sahip olan Almanya'da salgınla mücadelede en yetkili kurumlar belediyelerin sağlık daireleri ile yerel yönetimler. Onların bağlı bulunduğu üst kurumlar da eyalet sağlık bakanlıkları.
Bu sebeple Koronavirüs salgını ile mücadelede federal hükûmetin aldığı pek çok karar, uygulamadan eyalet veya yerel yönetimlerin sorumlu olması nedeniyle tavsiye niteliği taşıyor.
Pek çok eyalette farklı partilerden oluşan koalisyon hükûmetleri görevde olduğundan, diğer konularda olduğu gibi korona tedbirleri konusunda da görüşler birbirinden ayrılıyor.
Bazı eyaletler federal düzeyde genel tedbirler alınmasını isterken, enfeksiyon rakamlarında bölgeden bölgeye görülen büyük farklılıklar nedeniyle tedbirlerin de bölgesel alınması görüşü ağır basıyor.
Maske takma zorunluluğunu ihlal gibi genel tedbirler için ise cezaların ortak olması yönünde sesler yükseliyor.
24 SAATTE 1.507 YENİ VAK'A
Robert Koch Enstitüsü'nün rakamlarına göre son 24 saatte 1.507 yeni vak'a tespit edildi. Bir önceki gün ise bu rakam 1.576 olarak açıklandı.
Hafta sonunda ise ilk kez nisan ayındaki gibi 2 binli rakamlara ulaşılmış, 24 saatte 2 bin 34 yeni vak'a tespit edildiği duyurulmuştu.