Almanya'da federal hükümetin hazırladığı istihbarat reformuna göre, Alman Dış İstihbarat Servisi BND, Avrupa Birliği üyelerinde dinleme yapamayacak. Federal Meclis, BND'yi denetlemek için daimi bir yetkili atayabilecek ve yabancı istihbarat teşkilatlarıyla işbirliği için Başbakanlık'tan izin alacak.
Alman İstihbarat Servisi BDN'nin son zamanlarda adinin dinleme skandallarına karışması hükümeti harekete geçirdi. Hükûmet ortağı Hristiyan Birlik Partileri CDU/CSU ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) İstihbarat Kanunu'nu değiştirmeye hazırlanıyor. Reformla birlikte Alman Dış İstihbaratı BND'nin faaliyetleri daha çok Meclis kontrolüne alınması hedefleniyor.
BND, AB ÜYELERİNDE DİNLEME YAPAMAYACAK
Öngörülen yasaya göre BND'nin Avrupa Birliği ülkelerinde dinleme yapmasını yasaklanacak. Geçtiğimiz aylarda BND'nin Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA için basta Fransız siyasetçiler olmak üzere Avrupa'da birçok ülkede casusluk faaliyeti yaptığı ortaya çıkmış sert tartışmalara neden olmuştu.
BND'nin de dostlarının yanı sıra birde Alman diplomatlarını dinlediği ortaya çıkmıştı.
Yeni yasanın sebebi BND'nin yıllarca Amerikan istihbaratı NSA'ya Avrupa'daki dinlemelerinde yardımcı olması. BND'nin bu dinlemeleri Meclisin bilgisi dışında gerçekleştirdiği ortaya çıkmıştı. Federal Meclis artık bu tür dinlemelerin önüne geçmek için yeni yasayı en kısa zamanda yürürlüğe sokmak istiyor.
MECLİS'İN DENETLEME YETKİSİ ARTIYOR
Hükümet ortaklarının anlaştığı reformun en önemli ayağı ise Federal Meclis'in BND üzerindeki denetleme unsurunun güçlendirilmesi olacak. Bunun için Federal Meclis, BND'ye daimi bir denetim üyesi atayabilecek. Bu kişi Federal Meclis için BND'nin çalışmalarını kontrol edecek ve Meclis'e rapor sunacak.
Sosyal Demokrat Parti Federal Meclis Grubu'nun istihbarat konularına bakan Meclis Üyesi Burkhard Lischka, BND'nin son yıllarda ne yaptığını bilinmediğini öne sürdü. Lischka, BND'nin istediği gibi hareket etmesinin doğru olmadığı dile getirerek "BND Federal Meclisin kontrolünde tabi ki ülkemizi her türlü tehliken koruma görevine sahip bir kuruluş olarak kalacaktır." ifadelerini kullandı.
Birlik Partisi Meclis Grubu adına konuşan Clemens Binniger her şeyden önce Başbakan Angela Merkel'in, "Dostlar arasında dinleme olmaz" sözünün yerde kalmaması için ne gerekiyorsa yapacaklarını vurguladı. SPD ve CDU politikacılar, Avrupa Birliği içerisinde hiçbir kurumun BND tarafından dinlenmeyeceğine dair altyapıyı sağlayacakları konusunda hemfikir olduklarını beyan ettiler. BND, istisna olarak sadece terör şüphesi ve organize suç çetelerine karşı dinleme yapabilecek. BND'nin yeni kanun taslağında ABD'ye ait kurumların özel bir konumu olmayacak.
Yeni taslakta BND yabancı dış istihbaratları ile arasındaki bili alışverişini yeni yasaya göre Başbakanlık'tan onaylatması gerekecek.Almanyada-istihbarat-reformu-yolda-BND-daha-siki-kontrol-edilecek-1939079.htm'> CİHAN