BERLİN (CİHAN)- Avusturya'da imamların yurt dışından gelmesine yasaklayan kanunun Meclis'ten geçmesiyle birlikte Almanya'da camiler ve imamların ne kadar bağımsız oldukları tartışması başladı.
Hükümet Ortağı Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Parlamento Grubu Din Politikaları Sözcüsü Thomas Josef Jung, Almanya'nın da yurt dışından gelen ve destek alan imamların daha ne kadar görev yapacağını tartışmasını istedi. "Müslüman cemaatler bağımsız ve kendi başlarına karar verebiliyorlar, burada kendilerini evlerinde hissediyorlarsa toplumuzda kendi yollarını çizebilmeliler." diyen Jung, şunları söyledi: "Alman hükümeti, İslam fakültelerini açarak, burada doğup büyüyen kendi kültürel ve dini değerlerini bizim özgürlükçü ve demokratik anayasal prensiplerle bağdaştıran genç imamları Almanca dilinde yetiştiriyor. Burada geriye bu insanların İslami cemaatler tarafından kabul edilmesi kalıyor."
"İMAMLAR ALMANCA VAAZ VERMELİ"
Camilerde Almanca vaaz ve konuşmaların günlük yaşamın parçası olması gerektiğini öne süren CDU/CSU Din Politikaları Sözcüsü Jung, "Camilerde Almanca vaaz, sadece çoğulcu topluma olan güveni sağlamakla kalmaz, aynı zamanda Almanya'da yaşayan ve ibadet dilini neredeyse anlamayan Müslümanlar içinde faydalı olacaktır." ifadelerini kullandı.
LASCHET: ALMANYA'NIN BÖYLE BİR YASAYA İHTİYACI YOK
Almanya'ya imamların yurt dışından gelmelerinin tartışmanın zamanı olmadığını söyleyen CDU Genel Başkan Yardımcısı Armin Laschet, "Almanya'nın Avusturya'daki gibi bir yasaya ihtiyacı yok. İmamların yurt dışından gelip gelmeyeceği tartışmalarının zemini de yok. Milyonlarca Müslümana dini hizmetleri kim verecek? Bunun bütçesi nasıl oluşturulacak?" sözleriyle imamların yurt dışından gelmemeleri tartışmasına gerek olmadığını beyan etti.
BECK: İSLAM YASASI ALMANYA'YA MODEL OLAMAZ
Almanya'da din ve inanç özgürlüğünün anayasal bir hak olduğunu ve dinleri kontrol eden bir kurumun olmadığını söyleyen Yeşiller Partisi İç Politika Sözcüsü Volker Beck, bu nedenle Avusturya'daki İslam Yasası'nın Almanya'ya örnek olamayacağını vurguladı. İslam Yasası fikrinin saçma olduğunu söyleyen Beck, "İslam Yasası gibi özel bir yasa çıkarılırsa, Yahudi Yasası yada Hıristiyanlık Yasası da talep edilebilir." dedi. Müslümanlara, yürürlükteki yasalara uymalarını hatırlatacak ayrı bir yasa çıkartılmasına gerek olmadığını kaydeden Yeşilleri İç Politika Sözcüsü Beck, İslami kuruluşların "İslami dernekler dini cemaat değil. Sizler de Hıristiyanlar gibi eşit haklara sahip olmak istiyorsanız dini cemaat olmanın şartlarını yerine getirmek için organize olmalısınız" sözleriyle cesaretlendirilebileceğini kaydetti. CİHAN