Almanya'da iltica başvurusu kısa sürede sonuçlandırılacak


Almanya Federal Hükümeti, iltica yasasını sertleştirmeye hazırlanıyor. Hazırlanan yasa tasarısına göre Almanya'ya sığınma ihtimali zayıf olanlar hızlı şekilde sınır dışı edilecek, iltica başvurusu kısa sürede sonuçlandırılacak.

Muhalefet ve insan hakları örgütleri yeni yasaya tepkili. Almanya mülteci kriziyle başa çıkmak için İltica Yasası'nı sertleştirmeye hazırlanıyor. Federal İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı İltica Yasası'nda değişikliği öngören tasarı, Ekim ayında Federal Meclis'te oylanacak. Yasadaki değişiklikler hükümet ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) vardıkları ortak mutabakat kapsamında gerçekleştiriliyor.

Almanya'da kalma ihtimali olmayan kişilerin sınır dışı edilmeleri kolaylaşacak. Özellikle Bosna, Arnavutluk, Karadağ, Sırbistan gibi Batı Balkan ülkelerinden gelenler hızlı şekilde ülkelerine geri gönderilecek. Yasa değişikliğinde dikkat çeken diğer bir madde ise sınır dışı edilmesi öngörülen kişiye kaçma ihtimali nedeniyle karar tebliğ edilmeyecek. Polis haber vermeden kişiyi bulunduğu yerden alıp geri gönderecek. İltica başvurusu hızlı şekilde sonuçlandırılacak. Şu an için Almanya'da 300 binden fazla başvurunun sonlandırılamadığı, sığınma başvurularının incelenmesinin aylarca sürdüğü ifade diliyor.

Yeni tasarıya göre birkaç hafta içinde ilticacının Almanya'da kalma hakkı olup olmadığı kesinleşecek. Kosova, Karadağ ve Arnavutluk da güvenli ülke statüsüne alınacak. Buralardan gelen insanlar sığınmacıların yerleştirildiği ilk kabul merkezlerinden çıkarılmayacak ve birkaç hafta içinde geri gönderilecek.

UYUM VE ÇALIŞMA HAYATINA KATILIM SÜRECİ HIZLANDIRILACAK

İltica başvurusu sonrası Almanya'da kalma perspektifi olan sığınmacıların entegrasyonları hızlandırılacak ve iş hayatına girişleri kolaylaşacak. İltica başvurusu yapanların kiralık işçi olarak çalışma imkanlarının önü açılıyor. Bu konudaki yasak kalkacak ve geçici oturumla (Duldung) kalanların çalışma yasakları üç ay sonrasında kalkacak.

MUHALEFET: İLTİCA YASA TASARISI KABUL EDİLEMEZ

Federal hükümetin iltica yasasını sertleştirme planını "kabul edilemez" olarak nitelendiren Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Simone Peter, mülteci politikasının iflası anlamına geldiğini iddia etti. Sığınmacı haklarını savunan Pro Asy isimli inisiyatif, yeni yasanın on binlerce sığınmacıyı sokağa atacağını belirtti. Pro Asyl, hükümetin hazırladığı yasa tasarısının geçtiğimiz günlerde vatandaşlar tarafından tren istasyonlarında çiçeklerle karşılanan sığınmacıları da kapsayacağı endişesi taşıdığını dile getirdi.

Der Paritätische Gesamtverband isimli sosyal çalışmalarıyla ünlü kuruluş ise mülteci krizini yasanın sertleştirilmesiyle çözülemeyeceğini belirterek hükümete tepki gösterdi. Öte yandan geçtiğimiz hafta uygulamaya giren Almanya'nın Avusturya sınırındaki kontrol sonrası Almanya'ya gelen sığınmacıların sayısında azalma yaşandığı belirtildi. Bu hafta içinde ülkeye 7 bin 200 kişinin geldiği kaydedildi. Suriyeli sığınmacıların Almanya'ya giriş yapabilmek için Avusturya'nın Salzburg şehrine doğru hareket ettikleri ve Bavyera İçişleri Bakanlığı'nın Salzburg sınırında kaos oluşmaması için sığınmacıları Münih'e getirmesi için özel tren yolladığı ifade edildi.

CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da iltica başvurusu kısa sürede sonuçlandırılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER