İkinci Mülteci Zirvesi'nde Almanya'ya gelen göçmenlere yönelik sert kararlar alındı. Göçmenlere seyahat kısıtlaması getirilecek. Güvenli olarak ilan edilen ülkelerden gelenlerin sınırdışı kararları bir hafta içinde hayata geçirilecek. Kurallara uymayan göçmenlere yardımlar kesilecek.
Federal hükümet mülteci akınını durdurmak için çözüm yolu arayışlarına devam ediyor. Başbakan Angela Merkel'in himayesinde eyalet başbakanlarının katılımıyla gerçekleştirilen ikinci Mülteci Zirvesi'nde alınan kararların ayrıntıları belli oldu: Göçmenlere yönelik uygulamalar sertleştirilecek. Seyahat kısıtlaması getirilecek. Münih yakınlarında Maching ve Bamberg gibi şehirlerde Mülteci Kayıt Merkezi kurulacak. Almanya'ya gelen göçmenler öncelikle kayıt merkezlerine alınacak. Bu merkezlerde kalan göçmenler bağlı bulundukları yabancılar dairesinin görev alanının dışına seyahat edemeyecekler. Kurala uymayanlara sosyal yardımlar, günlük aldığı harçlık veya iltica başvurusunun dondurulması gibi cezalar verilecek. Söz konusu kuralları birçok defa ihlal edenlerin hızlı şekilde sınırdışı edilmesi gündeme gelecek.
JET SINIRDIŞI UYGULAMASI
Sınırdışı uygulamasında havalimanı sistemi uygulanacak. İltica başvuru işlemlerinin sonuçlandırılması hızlandırılacak. Havalimanlarında uygulanan yöntem örnek alınacak. Almanya'da havalimanlarında ülkeye girmek isteyen kaçak göçmenler, Almanya'ya alınmadan aynı gün veya kısa bir zaman diliminde geldikleri ülkeye geri gönderiliyor. Koalisyon, iltica başvurularının en fazla üç hafta içinde sonuçlandırılmasını hedefliyor. Merkel, Almanya'da kalma şansı hiç olmayanların işlemlerinin bir hafta içinde tamamlanmasını istiyor. Eğer göçmen, sınırdışı kararına mahkeme yoluyla itiraz edecek olursa mahkemenin en fazla iki hafta içinde itirazı karara bağlaması öngörülüyor.
Güvenli ülke statüsüne alınan ülkelerden gelen göçmenlere verilen sınırdışı kararları aynı zamanda ülkeye giriş yasağı olarak da kabul edilecek.
EKİMDE 55 BİN İLTİCA BAŞVURUSU YAPILDI
Federal Göç ve Mülteci Dairesi'nin (BAMF) verilerine göre geçtiğimiz Ekim ayında ülke genelinde 55 bin iltica başvurusu yapıldı. Bu bir önceki yıla göre yüzde 152 artış olarak açıklandı. Başvuru yapanların yarısına Cenevre Mülteci Konvansiyonu'na göre mülteci statüsü verildiği ifade edildi. Ekim ayında iltica başvuru yapanların çoğunlukla Suriye, Arnavutluk, Irak ve Afganistan uyruklu olduğu kaydedildi.jet-sinir-disi-uygulamasi-1930829.htm'> CİHAN