Almanya'da Federal Eğitim Bakanlığı ve Federal Meslek Eğitim Enstitüsü Türkçe olarak hazırladığı internet sitesinde Türkiye'de meslek öğrenen veya diplomasını Türkiye'de alanların Almanya'da diplomalarının denkliğini nasıl sağlayacaklarına dair önemli bilgiler veriyor. Diplomalar ile birlikte kalfalık ve ustalık belgeleri de meslek olarak tanıtılabiliyor.
Almanya'da 1 Nisan 2012 yılında yürürlüğe giren Yabancı Diplomaların Tanınması Yasası birçok insana "Kendi mesleğimi Almanya'da devam ettirebilirim" heyecanı yaşattı. Türkiye'de kimya eğitimi yapmış ya da teknik branşta meslek öğrenmiş fakat diploması tanınmadığı için kendi mesleği ile ilgili olmayan daha düşük işlerde çalışanlara büyük fırsat sağlayan Yabancı Diplomaların Tanınması Yasası'na ilginin artması için Türkçe bilgilendirme sitesi hizmet veriyor.
Federal Eğitim Bakanlığı ve Federal Meslek Eğitimi Enstitüsü tarafından hazırlanan "Anerkennung in Deutschland" adlı sitesinde "Türkçe" seçeneği de yer alıyor. Burada Türkiye'de öğrendiği mesleği tanıtmak isteyenlere Türkçe olarak geniş bir bilgilendirme yapılıyor. Kişinin nerelere başvuracağı, nasıl bir yol izleyeceğine dair bilgiler yer alıyor.
SANAYİ TEMİZLİKÇİSİ OLARAK ÇALIŞAN ÜMİT KARATAŞ, MESLEĞİNİ YAPMAYA BAŞLADI
Federal Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı internet sayfasında Ümit Karataş isimli bir kişinin de hikayesine yer veriliyor. Türkiye'de sanayi teknisyenliği eğitimi alan Ümit Karataş, 2000 yılı sonlarında Almanya'ya gelmiş fakat kendi mesleğinde çalışamamış. 7 yıl boyunca büyük bir enerji santralinde sanayi temizlikçisi olarak çalışan Karataş, 2007-2010 yılları arasında kendi mesleğini yapma şansı elde etse de ekonomik kriz nedeniyle şirket işçi çıkarınca işsiz kalmış. Birçok yere başvurmasına rağmen iş bulamayan Ümit Karataş, diplomasının denkliğini alma kararını vererek Köln Ticaret ve Sanayi Odası'na başvurmuş. Yaklaşık beş aylık bir süreçten sonra denkliğini alan Ümit Karataş, denkliği ile yeni bir işe girdiğini ve mesleğini yaptığı için çok mutlu olduğunu ifade ediyor.
İŞSİZLERİN MASRAFLARINI İŞ KURUMU KARŞILIYOR
Diplomasını tanıtmak isteyen fakat devlet yardımıyla geçinenlerin masraflarını İş Kurumu karşılıyor. Diploma denkliğini almak isteyenlerin bulundukları şehirlerdeki Ticaret ve Sanayi Odaları'na (Industrie und Handelskammer) veya Zanaatkarlar Odası'na (Handwerkskammer) başvurabilecekleri gibi İş Kurumu'nda da bilgi alabilirler. Federal Göç ve Mülteci Dairesi'nde hizmete açılan 030 1815 1111 telefon numarasından Pazartesi- Cuma günleri 09:00- 15:00 saatleri arası arayarak bilgi edinebilecekleri ifade edildi.
TÜRKİYE'DEN ALDIĞI KALFALIK BELGESİNİ BURADA TANITTI
2011 yılında Berlin'e gelen Tayfun Tombul'un Türkiye'den aldığı karoser kalfalık belgesini Almanya'da meslek diplomasi olarak tanıtarak kendi alanında çalışmaya başladı. Bakanlığın sitesinde yer alan hikâyeye göre Tayfun Tombul, Türkiye'de karoser ve otomobil mekanik teknisyenliği kalfalık ve ustalık belgesini 5 aylık ek bir kurstan sonra tanıtmayı başarmış ve kendi alanında çalışma çalışmaya başlamış.
2013 YILINDA 26 BİN 500 BAŞVURU YAPILDI
2014 yılına dair rakamlar daha yayınlanmadığı için 2013 rakamlarını baz aldıklarını söyleyen Federal Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Stefan Müller, 2013 yılında 26 bin 500 başvuru yapıldığını bunun yüzde 96'sinin olumlu sonuçlandığını sadece yüzde 4'lük kısmının diploma denkliğinin yapılmadığı bilgisini verdi.
Bu zamana kadar 500 Suriyelinin diplomasını tanınması için başvurduğunu ve yüzde 98'sinin kabul edildiğini dile getiren Müller, mesleklerin prensiplerine bağlı kalarak, zanaat öğrenmiş fakat bunu diploma ile belgeleyemeyen göçmenlere de belli testlerden geçirilerek meslek belgesi verilebileceğini bu konuda biraz daha esnek olunabileceğini kaydetti. CİHAN