Almanya’da dar ve orta gelirlilere akaryakıt desteği

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Mart 21 2022
Küresel çapta artan petrol fiyatları Almanya’da da akaryakıt fiyatlarında rekor artışlara yol açtı. Hükümetin dar ve orta gelirlileri rahatlatacak bir plan üzerinde çalıştığı belirtiliyor.
Almanya’da dar ve orta gelirlilere akaryakıt desteği
Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'den (FDP) oluşan federal koalisyon hükümeti, Ukrayna savaşının başlamasından bu yana daha da yükselen akaryakıt fiyatları konusunda orta ve dar gelirli vatandaşları rahatlatacak bir model hazırlığı içinde. Bild am Sonntag gazetesinin haberine göre, söz konusu akaryakıt desteği modeli vatandaşın gelirine göre rahatlatılmasını öngörüyor. Önerinin Başbakan Olaf Scholz'un partisi olan SPD'li Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil'den geldiği bildiriliyor.

Geçen hafta ekonomi çevrelerine yakınlığıyla bilinen FDP'li Federal Maliye Bakanı Christian Lindner ise Türkçe'ye "benzincide indirim" olarak çevrilebilecek bir modeli ortaya atmıştı. Ancak söz konusu modelin dar ve orta gelirlilerden ziyade çok aracı olan otomobil sahibi varlıklı kişileri rahatlatacağı eleştirisi yöneltilmiş ve tepki gören teklif reddedilmişti. Ayrıca söz konusu modelin iklim koruma siyaseti ile bağdaşmayan, fosil enerjileri sübvanse eden bir yöntem olacağı ve petrolünün yüzde 30'unu Rusya'dan alan Almanya'da dolaylı yoldan "Putin'in savaş kasasını dolduracağı" yönünde sert eleştirilere de neden olmuştu.

Söz konusu "benzincinde indirim", akaryakıt alanların benzincide ödeme yaparken doğrudan indirimli ödeme yapmasını ve bu indirimin daha sonra benzincilerin devlete daha az vergi ödeyerek dengelenmesini öngörüyordu. 

Maaş ile ödenmesi planlanıyor
Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil’in önerdiği "mobilite yardımı" modeli ise devlet desteğinin vatandaşlara maaşıyla birlikte aylık ödenmesi temeline dayanıyor. Ödenen yardımı daha sonra işverenlerin vergi beyannamesinde bildirmesi üzerine de ücretten alınan gelir vergisinin o ölçüde düşürülmesi ile devletten karşılaması hedefleniyor.

Bild am Sonntag'ın haberine göre, hükümetin üzerinde çalıştığı modelde; ayda 2 bin euroya kadar ma

Bu haberler de ilginizi çekebilir