Alman Sanayi ve Ticaret Odaları (DIHK) boş meslek yerleri için meslek eğitimi yapacak gençlerin bulunamadığını açıkladı. DIHK daha öncede bu konuda büyük sorunlar yaşandığını 'Ausbildung 2015' raporu ile kamuoyuna duyurmuştu.
DIHK Başkanı Eric Schweitzer'in rapordan verdiği satır başlarına göre 2014 yılında işletmelerin yüzde 32'si meslek eğitim yerleri için çırak bulamadı. 12 bin işletme, sunduğu meslek eğitim yeri için başvuru dahi almadı.
Schweitzer konuyu değerlendirirken "İşletmelerin meslek eğitimi yapmak isteyen genç bulmaları için işleri daha da zorlaşıyor." diyerek bunun sebebini demografik dönüşüm, ekonomik durumun iyi olması ve gençlerin üniversite eğitimine yönelmesine bağladı.
Bununla birlikte Almanya genelinde gençlerin yüzde 28'i, Berlin gibi büyükşehirlerde ise yüzde 40'ı bulduğu mesleği yarıda bırakıyor.
Meslek eğitim yerlerinin boş kalmasına en çarpıcı örneklerden biri de Ostwestfalen (Bielefeld ve çevresi) gösteriliyor. Burada geçen senelere göre daha iyi bir durum gözlense de çok sayıda meslek eğitimi yapacak gence ihtiyaç var. Bunun sebebi ise o mesleklere olan başvuruların yetersiz olması.
Ostwestfalen-Lippe IHK Müdürü Elmar Barella, sistem mekanikeri, tesisatçı, klimacı ve genel olarak metal branşlarında başvuruların çok zayıf olduğunu belirterek burada gençlere ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor. Bu trendi değiştirmek için IHK okullarla işbirliği yaparak yeni kampanyalarla gençleri çekmeye çalışacak.
Konunun aciliyetinden dolayı yetkililer mültecilerin bu alanda istihdamını gündemde tutuyor. Kuzey Ren Vestfalya Çalışma Bakanı Guntram Schneider, "Bu zamana kadar mültecilerin oturum süreleri buna engeldi." diyerek bunun üzerine çalışılacağını ima etti. Schneider bunun için mülteci gençlerin oturma izinlerinin üç yıla uzatılması gerektiğine, buna ek olarak da yine iki yıl da meslekte çalışmaları için uzatılması gerektiğini vurguladı. CİHAN