Almanya'nın Köln şehrindeki taciz olayından sonra oturum yasasını sertleştirmek için adım atan koalisyon ortakları, ağır suçtan hapis cezası alan yabancıların sınır dışı edilmesi için anlaştı. Cezanın ertelenmesi sınır dışı kararını engellemeyecek.
Federal hükümetin koalisyon ortakları CDU/CSU ve SPD, Almanya'da şok etkisi yapan Köln'deki taciz olayı sonrası ilk somut adımı attı. Hükümet ortakları, ağır suçtan dolayı hapis cezası alan yabancıları hızlı şekilde sınır dışı etmek için anlaştı.
Federal Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD) ve İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere (CDU) düzenledikleri ortak basın toplantısında "Bize sığınarak koruma arayan ve yasalara uyan birçok mülteciyi ayrı tutmak ve onları korumak zorundayız. Fakat suça karışan yabancılara karşı da sert şekilde karşı koymalıyız." dedi. Bakanların vardıkları anlaşmaya göre, suça karışan yabancılar kolayca sınır dışı edilebilecek ve mülteci statüsü elinden alınacak. Kişinin hapis cezasının ertelenmesi, sınır dışı kararını engellemeyecek.
Yabancıların sınır dışı işlemlerinin kolaylaşması için geldikleri ülkeler ile ikili anlaşmalar yapılacak.
KORUMA ARAYAN MÜLTECİLER SUÇLANAMAZ
Kimsenin yasaların ve adaletin üstünde olmadığını söyleyen Adalet Bakanı Heiko Maas, cinsel taciz gibi suçların özrünün ve haklılığının kesinlikle olmayacağını ifade etti. "Suça karışanlar hukuken cezalarını çekmek zorunda. Böylece hiçbir suçu olmayan birçok mülteciyi de korumalıyız." diyen Maas, mültecilerin genel şüpheli konumuna itilmemesi gerektiğini kaydetti.
EN İYİ KORUMA EĞİTİM VE UYUM
Suçu önlemek için en iyi korumanın eğitim ve uyum olduğunu belirten Maas, bu konudaki çalışmaların artırılmasını istedi. Bakan, kadınların taciz olaylarından daha iyi korunması için söz konusu yasadaki açıkları gidereceklerini kaydetti.
MERKEL'E KARŞI BİLİRKİŞİ RAPORU
Öte yandan mülteci politikası, kardeş partiler CDU ve CSU arasındaki tartışmaları devam ettiriyor. Bavyera Başbakanı Horst Seehofer'in Başbakan Merkel'in mülteci politikası hakkında hukuki olarak bilirkişi raporu hazırlattığı ortaya çıktı.
Eski Anayasa Mahkemesi Yargıcı Udo di Fabio'nun hazırladığı rapora göre Bavyera eyaleti, federal hükümeti mahkemeye vermesi halinde haklı çıkacağı ileri sürülüyor. Raporda, Almanya'nın sınırsız şekilde mülteci alma zorunluluğu olmadığına dikkat çekiliyor.
İSKANDİNAVYA'YA GEÇECEK MÜLTECİLERİ GERİ GÖNDERİLİYOR
Bu arada Alman güvenlik kurumları, Avusturya'dan gelip Almanya üzerinden İsveç, Danimarka ve Norveç'e geçmek isteyen göçmenler geri gönderiyor. Almanya'ya günlük bin ile iki bin arasında sığınmacının geçtiğini söyleyen Oberosttereich Polis Sözcüsü David Furtner, AFP'ye yaptığı açıklamada bunların yaklaşık 60 ilA 200'ünün İskandinav ülkelerine gitmek istediklerini belirtti.
Münih Polis Teşkilatı'ndan bir sözcü de sayısı değişmekle birlikte Almanya'ya sığınma başvurusu yapmayacağını söyleyip, İskandinav ülkelerine geçmek isteyen mültecilerin Avusturya'ya geri gönderildiğini söyledi. Geri gönderilen mültecilerin büyük kısmının Afganistan uyruklu olduğu ve İsveç'e geçmek istedikleri kaydedildi. CİHAN