Almaya'da Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Uyum Meclisleri Birliği (LAGA), Alman vatandaşı veya Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke vatandaşı olmayanlara, Almanya'daki yerel seçimlerde oy hakkı verilmesine ilişkin bir anket yaptırdı. LAGA'nın Düsseldorf'daki merkezinde açıklanan anket sonucuna göre, halkın üçte ikisi, Alman vatandaşı veya AB üyesi ülke vatandaşı olmayan göçmen kökenlilere yerel seçimlerde oy hakkı verilmesinden yana.
Kamuoyu araştırması Alman halkının çoğunluğunun, Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olmayan göçmenlere de yerel seçim hakkı verilmesini istediğini ortaya koydu. Uzun süredir göçmenlere yerel seçim hakkı verilmesi için "Yaşadığım yerde seçmek istiyorum" kampanyası yürüten Kuzey Ren Vesfalya (KRV) Eyalet Uyum Meclisi (Landesintegrationsrat NRW), araştırma kuruluşu infratest dimap'a konuyla ilgili yaptırdığı ankete göre KRV'de yaşayan seçmen konumundaki Almanların yüzde 62'si sürekli Almanya'da yaşayan göçmenlere yerel seçim hakkı verilmesini istiyor.
Almanya çapındaki ankette ise Almanların yüzde 59'unun göçmenlere yerel seçim hakkını desteklediği tespit edildi. Ülke çapında araştırmaya katılanların yüzde 59'u ayrıca, yerel seçim hakkı verilmesinin göçmenlerde yaşadıkları yere karşı sorumluluk ve kendini yaşadığı yerle özdeşleştirme duygularını güçlendireceğini düşünüyor.
VATANDAŞLAR GÜÇLÜ BİR DEMOKRASİ SİNYALİ VERDİ
Araştırmayı yaptıran KRV Eyalet Uyum Meclisi ve Köln Uyum Meclisi'nin Başkanı Tayfun Keltek sonuçları memnuniyetle karşıladı. Keltek, "Anket araştırmasının sonuçları vatandaşların, tüm halk gruplarının demokrasiye daha çok katılması yönünde verdiği güçlü bir sinyaldir" dedi. Göçmenlerin politik hayata katılmak, katkı sunmak istediklerini hatırlatan Tayfun Keltek, "Ancak eğer Alman pasaportları yoksa bu istekleri havada kalıyor. Bu yanlışlığı yıllardır tüm netliğiyle eleştiriyoruz. Şimdi bu talebimizi tüm toplumun irade ve talebini ispatlayan bu araştırmayla da vurguluyoruz" açıklamasında bulundu.
ACİL YASAL DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR
Acil yasal değişikliği ihtiyaç olduğunu vurgulayan Tayfun Keltek, "Acil bir yasal değişikliğe ihtiyaç olduğunu Federal Meclis'te temsil edilen tüm siyasi partilerin seçmenleri, göçmenlere yerel seçim hakkını destekleyerek göstermiş oldu. KRV'de Yeşiller seçmeninin yüzde 86'sı, CDU seçmeninin yüzde 52'si göçmenlere yerel seçim hakkını destekliyor. Eğitim ve gelir seviyesi yüksek olanlar arasında destek daha da yüksek. Özellikle 29 yaşın altındaki gençlerin yüzde 80'i bu hakkı destekliyor." şeklinde konuştu.
AB ülkelerinden gelen yabancıların 1992'te imzalanan Maastricht Anlaşmasından beri Almanya'da yerel seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olduklarını hatırlatan Keltek, "Anketin sonuçları politikacılara, yabancılara yerel seçim hakkını yasal olarak mümkün kılma görevini veriyor. KRV eyaleti bunu yakın bir zamanda Eyalet Anayasası'nda değişlikle yapabilir" dedi.
"Bununla bir çok göçmenin politik olarak eşitsizliği azaltılabilir ve uyum daha ileriye taşınabilir" diyen Keltek, Alman Sendikalar Birliği (DGB) NRW, Frein Wohlfahrtspflege NRW, Landesjugendring NRW, Landesschülerinnenvertretung NRW ve Landesseniorenvertretung NRW ile birlikte Ekim 2014'te kampanya başlattıklarını hatırlattı. Eyaletteki 100'ün üzerinde uyum meclisinin kampanyayı desteklediği ve çok sayıda belediye meclisinin göçmenlere yerel seçim hakkı verilmesi yönünde karar aldığını aktaran Keltek, tüm bu kurumların eyalet Anayasası'nda gerekli düzenlemenin yapılmasını talep ettiğinin altını çizdi.
SÜREKLİ BURADA YAŞAYAN TÜM GÖÇMENLERE YEREL SEÇİM HAKKI VERİLMELİ
Anket sonuçları siyaset dünyasında da yankı buldu. SPD KRV Meclis Grubu ve Yeşiller Partisi Meclis Grubu ortak bir açıklama yaptı. İki partinin Anayasa Komisyonu sözcüleri Stefan Engstfeld (Yeşiller) ve Hans-Willi Körfges (SPD) "Sürekli burada yaşayan bütün yabancılara yerel seçim hakkı verilmeli" dedi. Engstfeld, "Anketin sonuçları AB dışından yabancılara da yerel seçim hakkı verme talebimizi destekliyor. Toplumun genelinde var olan bu destek anayasayı değiştirebilecek bir çoğunluğa dönüştürülmeli.
Bu sonuçları, muhalefet partilerine Anayasa Komisyonu'nda yapılacak değişiklikleri kabul etmeleri yönünde çağrı olarak kabul ediyoruz" dedi. "Araştırmanın sonuçları çok sevindirici" diyen Köfges ise, "CDU seçmenlerinin yüzde 54'ü bile hakkın genişletilmesinden yana. Eğer bu konunun Komisyon'da ele alınması yönünde uzlaşmaya varılamazsa, Kırmızı-Yeşil koalisyonu olarak Parlamento'da bağımsız bir girişim başlatmayı deneyeceğiz" dedi. CİHAN