Bu da Almanları alım gücü sıralamasında Avrupa'nın en ucuz yiyeceklerine sahip toplumlarından biri yapıyor. Ancak genellikle endüstriyel ölçekte üretilen ucuz yiyeceklerin çevresel maliyeti yüksek oluyor.
Alman tarımı, geçen yıl 55,5 milyon metrik ton sera gazı emisyonundan sorumluydu. Bu da ülkenin emisyonlarının kabaca yüzde 7,4'üne denk geliyor.
Penny yönetim kurulu üyesi Stefan Goergens, "Gıda fiyatları çevre ve toplum için ortaya çıkan maliyetleri yansıtmıyor ve bu rahatsız edici gerçekle yüzleşmek zorundayız" dedi.
Penny'nin 2 bin 150 şubesinde cumartesi gününe kadar devam edecek olan "gerçek maliyet" kampanyasında yoğurttan sosise iklim, sağlık, toprak ve su maliyetlerinin de dahil olduğu dokuz ürün için farklı fiyat uygulanacak. Ayrıca normalde ödenecek fiyat da gösterilecek.
Örneğin 300 gramlık bir parça peynirin fiyatı 2,49 Euro'dan 4,84 Euro'ya yükseltildi. Şirket elde edilecek ek geliri sürdürülebilir çiftçilik projelerine yatıracak.
Hayvanların işleniş süreci ürün üzerinde belirtilmek zorunda olacak
Almanya'nın Yeşiller önderliğindeki tarım bakanlığı, bölgesel üretimi, organik tarımı teşvik etmek ve süpermarketlerdeki et ürünlerinin nasıl işlendiğini, hayvanların ne gibi ortamlarda tutulduğunu belirtecek şekilde etiketleme yapılmasını zorunlu kılmak da dahil sektörün karbon ayak izini azaltmak için çeşitli adımlar atmaya hazırlanıyor.
Ucuz et satışı sonlanacak ve bitki bazlı et satışı artacak
Şirket, Nürnberg Teknik Üniversitesi ve Greifswald Üniversitesi'nden bilim insanlarının tüketicilerin Penny'nin yeni fiyatlarına nasıl tepki vereceğini araştıracağını söyledi.
Federal istatistik dairesinden cuma günü alınan ön verilere göre, Almanya'da enflasyon düşüş eğiliminde, ancak gıda fiyatları hala bir yıl öncesine göre yüzde 11 daha yüksek.
Küresel ısınmanın getireceği maliyet daha yüksek
Mart ayında yapılan bir araştırma, aşırı hava koşullarının yüzyılın ortasına kadar Almanya'ya toplam ekonomik zarar olarak 900 milyar euroya mal olabileceğini tahmin ediyor.
Penny tarafından sağlanan rakamlara göre, organik ürünlerin ortalama çevresel maliyeti 1,15 euro iken, kimyasallara dayanan organik olmayan ürünlerin ortalama çevresel maliyeti 1,57 euro oldu.