Alman siyasetçiler askerlerinin Konya'dan da çekilmesini istiyor

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cumartesi, Temmuz 15 2017
Alman milletvekillerinin Konya Üssü'nü ziyaret etmesine Ankara izin vermedi. Alman siyasetçiler İncirlik’ten sonra Konya’dan da Alman askerlerinin çekilmesini istiyor. NATO, gerilimin aşılması için devrede.
Alman milletvekillerinin Konya’daki NATO Üssü'nü ziyaret etmesine Türkiye’nin izin vermemesi, Berlin-Ankara hattında yeni bir gerginliğe yol açtı.

Türkiye’nin, Alman milletvekillerinin Pazartesi günü Konya’ya yapmayı planladığı ziyareti, bu ziyaretten yalnızca bir kaç gün önce engellemesi dikkat çekti.

Diplomatik kaynaklar, Alman milletvekillerini Berlin’den Konya’ya taşıyacak uçak için Türkiye’den yazılı nota ile uçuş izni talep edildiğini, Ankara’nın ise ziyaretin uygun görülmediği yanıtını ilettiğini belirttiler.

Muhalefet partileri, Merkel hükümetinden Konya'da görev yapan Alman askerlerinin geri çekilmesini isterken, gerilimin aşılması için NATO yetkililerinin devreye girdiği açıklandı.

"Türkiye ziyaretin ertelenmesini istedi"

Federal Meclis Savunma Komisyonu üyesi Sol Parti milletvekili Alexander Neu, DW Türkçe’nin sorularını yanıtlarken, pazartesi günü Konya’ya yapmayı planladıkları ziyarete Türkiye’nin izin vermemesini eleştirdi.

Türk tarafının kendilerine, ‘İkili ilişkilerimiz o kadar kötü bir noktada ki bu ziyaret daha ileri bir tarihe ertelenmeli’ gerekçesini ilettiğini belirten Neu, “Ancak ‘daha ileri bir tarih” ile ne kastedildiğine açıklık getirilmedi” dedi.

Türkiye, Almanya ile yaşanan siyasi gerginlik nedeniyle geçen ay Alman milletvekillerinin İncirlik üssünde görev yapan Alman birliğini ziyaret etmesine izin vermemiş, bu tavır Federal Alman Hükümeti’nin Alman askerlerini İncirlik’ten çekmesine yol açmıştı.

Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in gerilimin aşılması için Ankara’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İncirlik’e ziyareti uygun bulmadıklarını söylerken, NATO’nun AWACS misyonu çerçevesinde Konya’da görev yapan Alman askerlerinin ziyaret edilmesine yeşil ışık yakmıştı.

Ancak son haftalarda yaşanan yeni gerginliklerin ard

Bu haberler de ilginizi çekebilir