BERLİN (CİHAN)- Avusturya'da yürürlüğe giren ve imamların yurt dışından gelmesini yasaklayan İslam Yasası'nın benzerinin Almanya'da çıkarılması konusunda Alman siyasilerin kafası karışık. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) milletvekilleri farklı açıklamalar yaparken, Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller'den siyasetçiler karşı çıkıyor. Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı (KRM)Başkanı Ayman Mazyek ise yasaya destek verdi.
Hıristiyan Birlik Demokrat (CDU) Din Politikaları Sözcüsü Franz-Josef Jung, Avusturya'da uygulamaya giren İslam Yasası'ndaki birçok maddenin Alman İslam Konferansı'nda görüşüldüğünü söyledi. İmamların Almanya dışından getirilmesine karşı çıkan Jung, camilerde Almanca konuşulmasını istedi.
İslam Yasası'nın Anayasa'ya aykırı olacağını söyleyen CDU/CSU Grubu Uyum Sözcüsü Cemile Yusuf ise "Alman Anayasası dinler eşit muameleyi öngörüyor. Yaşayan belli bir dinin etki altına alınmasını kabul etmiyo.r" dedi. Frankfurter Allgemeine Gazetesi'ne (FAZ) konuşan Yusuf, İslam Yasası'nı değil, ancak böyle bir yasanın hedeflerini desteklediğini ifade ederek, Müslüman cemaatlerin Anayasa'nın öngördüğü uyumu sağlamalarının ortak hedef olduğunu söyledi. Müslüman cemaatlerin uzun bir süreden beri İslam'ın tanınması için gayret ettiklerini hatırlatan politikacı, "Bunu desteklemeliyiz." dedi.
UYUM BAKANI ÖZOĞUZ: İSLAM KONFERANSI ÖNEMLİ BİR ADIM
Almanya'da İslam Yasası'na ihtiyaç olmadığını düşünen Federal Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, Alman İslam Konferansı'nın çalışmalarının önemli olduğunu söyledi. FAZ'a konuşan Özoğuz, "Federal düzeyde çalışmalar gayet iyi gidiyor. Müslüman derneklerle, devletin İslam Konferansı nezdinde göz hizasında diyalogları devam etmeli." ifadelerini kullandı. Hamburg eyaletinin Müslümanlar ile sözleşme imzaladığını hatırlatan Özoğuz, bu anlaşmanın önemli bir sinyal olduğunu vurguladı.
PARLAMENTO BAŞKANI LAMMERT: İMAMLAR ALMANCA KONUŞMALI
İmamların Almanya'da camilerde Almanca konuşmaları gerektiğini söyleyen Federal Parlamento Başkanı Norbert Lammert ise, "Kim Almanya'da vazife yapıyorsa, Almanca konuşması gayet normal. Bu imamlar için de geçerli." ifadelerini kullandı. Bazen papazların da yurtdışından vazife yapmak için Almanya'ya geldiğini söyleyen Lammert, bu din adamlarının öncelikle Almanca öğrendiklerini kaydetti.
Avusturya'daki İslam Yasası'nı "ilginç bir deneme" olarak nitelendiren Meclis Başkanı Lammert, belli kuralların uygulanmasına Almanya'da da ihtiyaç olduğunu, fakat bunun bir yasa ile yapılıp yapılmayacağının ayrı bir tartışma konusu olduğunu söyledi.
Lammert, Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada Merkel'in "İslam Almanya'ya ait" sözüne mesafe koyarak "İslam, Almanya'da geniş bir kitlesi olan dinler arasında" şeklinde değerlendirmede bulundu.
YEŞİLLER: SADECE ALMANCA KONUŞULMASINI TALEP ETMEK YASAL DEĞİL
Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir ise vaazların hangi dilde verileceği konusunun dini cemaatlere bırakılması gerektiğini söyleyerek Lammert'e itiraz etti. Özdemir, "Latince, İbranice veya Arapçayı kullanmayı yürürlüğe sokacak bir 'dil polisi' istemiyoruz." dedi.
Vaazda dilin değil muhtevanın belirleyici olduğuna vurgu yapan Özdemir, bununla birlikte her imamın da Almanca öğrenip ilk dili çoğunlukla Almanca olan genç cemaatini anlamasının kendi menfaatine olduğunu ekledi.
İslam Yasası'nın anayasal olarak mümkün olmadığını söyleyen Yeşiller İç Politika Sözcüsü Volker Beck de imamların camilerde sadece Almanca vaaz vermelerini talep etmenin de yasal olmadığını söyledi.
Yurtdışından personel ve mali olarak Almanya'daki Müslümanlara destek vermenin yasak olmadığını belirten Beck, "Benzeri uygulamalar bazı ülkelerde Hıristiyan Kiliseleri için gündeme geldiğinde Batılı ülkeler haklı olarak sert şekilde eleştiriyor. Biz burada ikili oynamamalıyız." ifadelerini kullandı.
KRM BAŞKANI MAZYEK: İSLAM YASASI DÜŞÜNÜLEBİLİR
Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı (KRM) Ayman Mazyek, Avusturya'da çıkarılan İslam Yasası'nın Alman içinde düşünebileceğini söyledi. Almanya'da Müslümanlarla ilişkilerin belli kurallara bağlanması için Avusturya modeline sıcak bakan Mazyek, "Müslüman toplumla normalleşme adına Almanya'da yeni bir yöne belirlemeye ihtiyaç var." dedi. Mazyek, İslami cemaatlerden imamları Almanya'da yetiştirmeleri ve kendi kendilerini finanse etmelerinin talep edilmesini ise meşru bir talep olarak değerlendirdi. CİHAN