Alman iş dünyası tedirgin

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Ağustos 1 2016
Türkiye’de Alman sermayeli 6 bin şirket faaliyet gösterirken iki ülke arasında son dönemde yaşanan gerilim Alman iş dünyasını tedirgin ediyor.
Alman iş dünyası tedirgin

Alman şirketlerinin Türkiye endişesi

Türkiye’deki bastırılan darbe teşebbüsünün ardından Türk Lirası önemli oranda değer kaybetti, borsa endeksi düştü. Derecelendirme şirketi Standard&Poors Türkiye’nin kredi notunu bir basamak çekti. Standard&Poors kararına, darbe teşebbüsünden sonra “Türkiye’deki siyasi kutuplaşmanın daha da artmasını ve Türkiye’nin uzun süreli istikrarsızlığa sürüklenmiş olmasını” gerekçe gösterdi.

Deutsche Welle’nin haberine göre; Bu değerlendirmenin Türkiye yönündeki yabancı sermaye akışını frenleyebileceği belirtiliyor. Yıllardır ödemeler dengesi açığı veren Türkiye yabancı sermaye girişine muhtaç olduğundan, yatırımların azalmasının Türk ekonomisine ağır darbe indirmesinden endişe ediliyor.

Darbe teşebbüsü ve onu izleyen ‘temizlik’ operasyonları Türkiye ile iş yapan Alman şirketlerini de kara kara düşündürüyor. Alman sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK) Başkanı Eric Schweitzer, gelişmelerin Türkiye ile iş yapan Alman şirketlerini de doğrudan etkileyeceğini söyledi.

Türkiye ile Almanya arasındaki ticari ilişkiler artış trendiydeydi. İkili ticaret hacmi 2015 yılında 36 milyar euroyu bulmuş, Türkiye’den 14 milyar euroluk mal ithal eden Almanya ticari ortağına 22,4 milyar euro tutarında mal ve hizmet ihraç etmişti. Türkiye, Almanya’nın en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında 14’üncü sırayı alıyordu. Türkiye’ye satılan Alman mallarının yüzde 60’lık bölümü, makine, tesis, otomobil ve kimyevi ürünlerden oluşuyor.

Alman sanayinin önemli pazarı

Alman otomotivciliği açısından Türkiye hem önemli bir pazar hem de üretim merkezi oluşturuyor. Türkiye’de yatırımı bulunan Alman şirketleri Türkiye’nin ihracatında da önemli rol oynuyor. Otomotiv tedarikçisi Bosch, Bursa’daki tesisleriyle Türkiye’nin ihracatındaki payını yüzde 1,5’a kadar çıkarmıştı. Bosch, Türkiye’deki tesislerini genişletmek ama

Bu haberler de ilginizi çekebilir