Türkiye’de darbe girişimi sonrası yapılan operasyonlar medya dünyasına sıçradı. Aralarında Nazlı Ilıcak, Bülent Mumay gibi isimlerinde yer aldığı 42 gazeteci hakkında yakalama kararı çıkarılmasına Alman siyasetçilerden ve basın örgütlerinden sert tepki geldi.
Avrupa’nın en büyük gazeteciler kuruluşu olan Alman Gazeteciler Cemiyeti (DJV) Başkanı Frank Uberall yaptığı yazılı açıklamada ‘Gözaltına alınan tüm gazeteciler bir an önce serbest bırakılmalıdır. Erdoğan rejimi tüm temel hakları devre dışı bırakmıştır. Olağanüstü hal muhaliflerin sesini kesmek için kullanılmaktadır. Bu kabul edilebilir değil”, ifadelerini kullandı. 35 bin gazeteci üyesi olan DJV Başkanı Überall, ‘Muhalif gazetecilik cezaevine gönderilerek ödüllendirilmez’ dedi.
Sosyal Demokrat Parti Meclis Grup Başkanı Thomas Oppermann sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada ‘Gazetecilere yönelik yakalama kararı gösteriyor ki: Erdoğan farklı düşünenlere yer olmayan otokrat bir başkanlık sistemi istiyor’ ifadelerini kullandı.
Uluslararası Basın Enstitüsü (İPİ) Türkiye’de 42 gazeteci hakkında verilen gözaltı emrini kaygıyla karşıladığını bildirdi. İPİ yetkilisi Steven M. Ellis “Bunun gazetecileri hedefleyen gözaltıların sadece birinci dalgası olmasından endişe ediyoruz” dedi ve son gelişmelere bakıldığında darbe girişimi ardından yürütülen bastırma harekatının giderek daha fazla bir cadı avına benzemeye başladığını söyledi.