Alman emeklilik sistemi, fakirliği artırıyor


Sosyal konularda her zaman örnek olarak gösterilen Almanya'nın emeklilerini fakirlikten yeterince koruyamadığı ortaya çıktı. Kazanç miktarına göre emekli maaşının belirlendiği Almanya'da emekliler, Fransa, Hollanda ve Danimarka gibi ülkelere göre daha az kazanıyor. Her 10 Alman emekliden birisi fakirlik sınırının altında yaşıyor.

Birçok sosyal alanda model olarak gösterilen Almanya'nın, emeklilerin refah düzeyi konusunda Avrupa ve Ekonomik Kalkınma ve İş birliği Örgütü (OECD) ülkelerine göre daha geride olduğu ortaya çıktı. Bu gerçeği OECD, 34 farklı ülkenin emeklilik sistemini analiz eden çalışmasını tanıttığı Berlin'de duyurdu. Rapora göre Almanya'da emekliler, Fransa, Hollanda ve Danimarka gibi Avrupa ülkelerine kıyasla daha fazla yoksulluğa düşme riskiyle yaşıyor. OECD ülkelerinin fakirlik sınırında yaşayanların ortalaması yüzde 12,6 olarak belirlendi. Alman emeklilerinin yoksulluğa düşme riski yüzde 9,4 iken bu oran Hollanda'da yüzde 2, Fransa'da yüzde 3,8 ve Danimarka'da yüzde 4,6 olarak açıklandı. Türkiye'de ise bu oran 18,4 civarında bulunuyor.

Almanya'da yaşlı insanların yoksulluk riskine düşme oranı OECD'nin de ortalamasının altında bulunmasına rağmen, hemen hemen her on emekli hanesinden biri ortalama gelirin yüzde 50'sinin altında kazanıyor.

DAHA ÇOK KAZANANA, DAHA ÇOK EMEKLİ MAAŞI

Almanya'nın federal emeklilik sisteminde, emeklilik maaşı kişinin kariyeri boyunca kazandığı gelirin miktarıyla doğrudan orantılı. Buna göre çalışırken kim daha fazla kazanıyorsa, onun maaşından daha fazla kesinti yapılıyor. Dolayısıyla yıllar içerisinde ulusal emeklilik fonlarına daha fazla para ödeniyor ve emekliler yaşlılıkta daha fazla maaş alıyor. Daha az kazananlar ise daha az ödüyor. Bundan dolayı emekliliğe ayrıldıkları zaman daha az bir maaşla geçinmek zorunda kalıyor. Ancak Almanya'da birçok insanın ay sonunda kenara koymak için yeterince parası bulunmuyor. Bunların tek çaresi federal emeklilik sistemi oluyor. Uzun süre işsiz kalanlar ise sadece sosyal güvenlik yardımıyla geçinmek durumunda kalıyor.

GARANTİLİ SABİT GELİR, FAKİRLİĞİ ÖNLÜYOR

"Yüzde yüz gelire odaklanmak demek, sosyal olarak hassas kimseler için herhangi bir dağıtımın olmaması anlamına geliyor." diyen OECD emekli uzmanı Monika Queisse, "İsviçre, Yeni Zelanda ve Hollanda düşük ücretli çalışanlar ve engelli kimseler için sistemlerini daha iyi bir şekilde düzenlediler." ifadelerini kullandı. İsviçre, Yeni Zelanda ve Danimarka, Almanya'ya göre sabit emeklilik sistemini uyguluyor. Bahsi geçen ülkeler, kariyer boyunca işçilerin elde ettikleri kazanca bakmaksızın her vatandaş için sabit bir gelir belirliyor. Bu tür sabit ödemeler Almanya'da ödenen ortalama emeklilik maaşının altında bulunuyor. Ancak garantili sabit ödemeler, sosyal savunmasız yaşlıların fakirliğe düşmesini engelliyor.

Almanya'da, emekliliğe ayrılma yaşı 65'ten 67'ye yükseltmişti. Federal Anayasa Mahkemesi, emekli maaşlarının vergilendirilmesini anayasaya aykırı olmadığı hükmünü vermişti. Emeklilik maaşların vergilendirilmesine de yeşil ışık yakılmasıyla birlikte, önümüzdeki senelerde vergilendirmeye tabi olan emeklilerin sayısının artması bekleniyor. Bu durum doğrudan emeklilik ödemelerinin azalmasına yol açıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Alman emeklilik sistemi, fakirliği artırıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER