Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dolar kurunun yükselmesiyle ilgili olarak, "Euro, Dolar toto oynanıyor bugünlerde. Bunu Avrupa Merkez Bankası Başkanı dahil, Amerikan Merkez Bankası Başkanı dahil bütün teknik ekipleri dahil nerede nasıl duracağını bilen yok. Dünyada böyle bir belirsizlik ortamı var şu anda. Bütün gelişmekte olan ülkeleri olduğu gibi bizi de etkiliyor. Biz de kurda dalgalanmalar oldu. Biraz da kendi içimizdeki tartışmalar bu dalgalanmanın boyutunu biraz arttırdı" dedi.
Türkiye'nin en önemli ekonomi buluşması Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin dördüncüsü Uludağ'da başladı. Capital ve Ekonomist dergileri tarafından Uludağ Grand Yazıcı Otel'de düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne 25'i yurt dışından olmak üzere yaklaşık 65 önemli konuşmacı katılacak. Açılışta yaptığı konuşmada dünya ekonomisine değinen Babacan, "4.sünü gerçekleştirdiğimiz zirvede dünya konjonktürünü ele almak istiyorum. Dünya ekonomisine Türkiye olarak G20 olarak nasıl katkıda bulunacağız sizinle paylaşmak istiyorum. Küresel ekonomiden bugüne kadar 7-8 yıllık bir dönem geçti. Biz hep diyorduk ki krizler eğer finans sektörlü kaynaklı ise etkisi daha derin oluyor. Etkisi daha uzun sürüyor. Bunu şu anda yaşıyoruz. Hala dünya, 2007-2008 yıllarından itibaren etkisi altına girdiği krizi tam anlamıyla aşabilmiş değil. Bir çok ülkede derin sorunlar var" diye konuştu.
"AB UZUNCA SÜRECEK DÜŞÜK BİR BÜYÜME TRENDİNE GİRMİŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR"
AB'nin uzun sürecek düşük bir büyüme trendine girmiş gibi göründüğünü belirten Babacan, "AB uzunca sürecek düşük bir büyüme trendine girmiş gibi görünüyor. Avro bölgesi deflasyon bölgesine resmen girmiş durumda. Japonya'nın son 10 yıldır yaşadığı gibi uzun süren ve deflasyon eşliğinde durgunluk şu anda Avrupa'nın karşı karşıya olduğu en büyük risk. Bu riski gören Avrupa Merkez Bankası, olağanüstü tedbirlerle ve para politikalarını olağanüstü boyutlarda devreye sokarak Avrupa'da yeniden canlılığı elde etmeye çalışıyor. Fakat Merkez bankalarının tek başına büyümeyi, istihdamı sağlamaları mümkün değil" ifadelerini kullandı.
"ŞU ANDA AVRUPA'NIN EN BÜYÜK SORUNU YAPISAL REFORMLARI GERÇEKLEŞTİREMİYOR OLMAK"
Şu anda Avrupa'nın en büyük sorununun yapısal reformları gerçekleştiremiyor olduğunu vurgulayan Babacan, "Ekonomi dediğimizde 3 ana başlık var. Birisi maliye, ekonomi, politikaları ve yapısal reformlar. Uyumlu ve eş zamanlı bir politika uygulanmadığı takdirde ülkelerin başarı elde etmeleri mümkün değil. Şu anda Avrupa'nın en büyük sorunu yapısal reformları gerçekleştiremiyor olmak. Merkez bankasının çok bol miktarda ve çok ucuz likideyi piyasaya sağlayacağını ilan etmesinden sonra hiçbir Avro bölgesi ülkesinin veya bankasının batmasına izin vermeyeceğinin ortaya koymasından sonra borç sorunu şimdilik perde arkasına alındı. Sahnede değil perde arkasında bir yerde duruyor. Çözülmüş değil. Bu geçici de olsa bir rahatlama sağlıyor. Ama haksızlık oluyor. Hesabını kitabını iyi yapan ülkeler ile savruk politikasız ve yanlış yollarda giden ülkeler aynı kefeye konmuş oluyor" açıklamasında bulundu.
"BU YIL EN ERKEN HAZİRAN AYINDA BAŞLAYACAK BU FAİZ ARTTIRIMI DALGALANMA GETİRECEK"
Babacan, "Bizi ilgilendiren kısmı Avrupa'da bu durgunluk bizim temel ihraç pazarımız olan ülkelerle ilgili bizi endişelendiriyor. Amerika'da şu anda en güçlü toparlanmanın olduğunu görüyoruz. Bu yıl en erken haziran ayında ama belki yıl sonunda zamanlamasını henüz kendileri de bilmiyor. Başlayacak bu faiz arttırımı döngüsü bütün dünyada az ya da çok bir dalgalanma getirecek. Bunun beklentisi bile küresel finansal göstergelerde çok ciddi değişiklikleri beraberinde getirdi" diye konuştu.
"BUGÜNLERDE EURO, DOLAR TOTO OYNANIYOR İÇİMİZDEKİ TARTIŞMALAR BU DALGALANMANIN BOYUTUNU BİRAZ ARTTIRDI"
Babacan dolar kurunun yükselmesiyle ilgili olarak, "Euro, Dolar toto oynanıyor bugünlerde. Bunu Avrupa Merkez Bankası Başkanı dahil, Amerikan Merkez Bankası Başkanı dahil bütün teknik ekipleri dahil nerede nasıl duracağını bilen yok. Nerede durmaları ilgili belki kendi iç hesapları olabilir. Ama yüzde yüzde bir kontrol mümkün değil. Dünyada böyle bir belirsizlik ortamı var şu anda. Bütün gelişmekte olan ülkeleri olduğu gibi bizi de etkiliyor. Biz de kurda dalgalanmalar oldu. Biraz da kendi içimizdeki tartışmalar bu dalgalanmanın boyutunu biraz arttırdı" ifadelerini kullandı.