AKÜ, lavantanın ekimi için proje hazırladı


Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), ekonomik değeri yüksek olan lavantanın üretimi için bölgede çalışma başlattı. TÜBİTAK ile birlikte yürütülen çalışmalar doğrultusunda bir mililitresi 20 dolardan satılan lavanta üretimi için kurum ve kuruluşlarla iş birliği toplantıları yapılıyor. İlk ekim Dinar ilçesinde yapılacak.

DİNAR'DA EKİM YAPILACAK

AKÜ, Dinar Kaymakamlığı ile ortaklaşa gerçekleştireceği projeyle bölgede lavanta ve alt türlerdeki aromatik bitkilerin yetiştirilmesi hedefleniyor. Tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili yürütülecek proje ile ilgili olarak ilk ön görüşme AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak'ın makamında gerçekleştirildi. Solak ile Dinar Kaymakamı Mustafa Şahin'in katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Dinar ilçesinde öngörülen alanlara 2 yıl içerisinde lavanta ve alt türlerindeki aromatik bitkilerin ekilmesi ve projeyle ilgili detaylar görüşüldü.

Rektör Solak, görüşme ile ilgili olarak Türkiye'de endemik nitelikli bitkilerin ülke ekonomisine kazandırılması hususunda Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile birlikte projeler yürüttüklerini söyledi. Solak, bu doğrultuda diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda projeler geliştirdiklerini anlattı.

LAVANTANIN BİR MİLİLİTRESİ 20 DOLAR

Türkiye'nin endemik bitkiler bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğunu ifade eden Solak, "Lavanta bitkisinin yağı bir mililitresi 20 dolar, 25 mililitre lavanta uçucu, yoğunlaştırılmış yağ, neredeyse bir ton mermere eşit fiyatta. Yükte hafif paha da ağır bir bitkidir. Fransa sadece lavantadan yılda 200 milyon Euro'dan fazla gelir sağlıyor. Ülkemiz bu tür bitkilerin cenneti." dedi. Solak, projede AKÜ'de görev yapan alanında uzman öğretim üyelerinin görev alacağını belirterek, amaçlarının tıbbi ve aromatik bitkilerin ülke ekonomisine kazandırılması olduğunu kaydetti. Teorikten pratiğe dönüşecek.

Projeyle ilgili ön görüşme toplantısına AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Dinar Mal Müdürü Taner Burcu, Dinar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Arafat Cengiz, Dinar Köylere Hizmet Götürme Birliği Muhasebe Müdürü Fevzi Şen katıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından, Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin (AKÜ) katkılarıyla düzenlenen 'Afyonkarahisar Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi Odaklı Strateji ve Hedeflerin Belirlenmesi Çalıştayı' düzenlenmiş yine Afyonkarahisar'da Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi hizmet vermeye başlamıştı.
CİHAN
<< Önceki Haber AKÜ, lavantanın ekimi için proje hazırladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER