Akkuyu Nükleer Santral Projesi kapsamında, Mersin'de Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları'nın temeli törenle atıldı. Türkiye'nin nükleer santral kurmasına tepki gösteren Erzurumlu çevreci-aktivist Firdevs Korkmaz Akova, nükleer santral tesislerinin insanlığı tehdit ettiğini söyledi.
Türkiye'nin ilk nükleer santralinin temeli atıldı. Çevreci gruplar nükleer tesislere tepki gösterdi. Firdevs Akova, 1986 yılında Ukrayna'da meydana gelen Çernobil nükleer santralinde teknik bir arızadan meydana gelen sızıntı nedeniyle bir milyona yakın kişinin triod kanserine yakalandığını söyledi. Akova, ayrıca 2011'de Japonya'da meydana gelen deprem sonrası oluşan tsunami ile Fukuşima nükleer santralinde meydana gelen radyoaktif sızıntı nedeniyle onbinlerce Japon'un mağdur olduğunu ifade etti.
Nükleer santrallere, insan ve çevre sağlığını tehdit ettiği için karşı olduklarına değinen çevreci aktivist Akova, "Nükleer santraller insanlığın felaket kapısını açan teknolojik afet merkezleridir. Dünya kamuoyu Çernobil'i, yakın zamanda Fukişima'da meydana gelen nükleer sızıntıları unutmadı. Türkiye'nin nükleer santrale ihtiyacı yoktur. Ülke genelinde yaşanan elektrik kesintileri ile nükleer santrallerin varlığının elzem olduğuna dair bir algı, dayatma oluşturuldu. Gelecek kuşakları nükleer bir kaza sonucu yok etmeye kimsenin hakkı yok. Büün sağduyulu vatandaşları nükleer santrallere karşı olmaya davet ediyoruz. Bir sağlıkçı, çevreci olarak ülkemin ve dünyanın olası nükleer bir felakette suskun kalarak payımın olmasını istemiyorum." dedi.
"DEPREM FAY HATTI GÖRMEZDEN GELİNİYOR"
Akova, Türkiye'nin aktif deprem kuşağı üzerinde yer aldığını ve Sinop'ta yapılacak olan Akkuyu nükleer santralinin yakınından deprem fay hattı geçtiğine dikkat çekerek, "Sinop açıklarındaki denizin altında deprem fay hattı görmezden geliniyor. Deprem kuşakları üzerinde nükleer santral kurulmayacağını bilim adamları haykırırken, ülkemizde bilim insanlarının sözlerinin dikkate alınmaması üzücü ve düşündürücü." diye konuştu. CİHAN