Söz konusu atamalar Resmi Gazete'de de yayımlandı. Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı başta olmak üzere birçok kurumda yapılan kritik atamalar, Danıştay'ın 2004 tarihinde verdiği karara göre hukuka aykırı. Danıştay kararında, seçimlerden hemen sonra yeni hükümet görevi devralmadan yapılan atamaların ‘acil atamayı gerektirecek somut bir nedenin varlığı ortaya konulmadan gerçekleşmesinin kamu yararı ve hizmet gerekleriyle bağdaşmadığı' belirtiliyordu. Bu karar doğrultusunda, 2002 seçimlerinden hemen sonra yapılan bazı atamalar iptal edildi.
Zaman'ın haberne göre, Geçen dönem birçok partiliyi KPSS sınavına girmeden önemli kamu görevlerine getiren AKP hükümeti, 7 Haziran'da tek başına iktidar çoğunluğunu kaybetmesine rağmen yeni hükümetin henüz kurulmamasını fırsat bilerek yüzlerce VIP atama gerçekleştirdi. 663 üst düzey atama Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Muhalefet partileri, üçlü kararnameyle yapılan atamaların hukuka aykırı olduğunu belirtirken Danıştay'ın 2004 yılında bu yöndeki atamaları iptal eden kararı da emsal teşkil ediyor. Buna göre, 3 Kasım 2002 tarihindeki genel seçimlerde iktidarı kaybeden DSP-MHP-ANAP Koalisyon Hükümeti, tek başına iktidara gelen AK Parti hükümeti kurulmadan 4 Kasım-19 Kasım tarihleri arasında 41 il sağlık müdür yardımcısı kadrosuna atama gerçekleştirdi. Yeni hükümet, göreve başlayınca bu atamaları iptal etti. Ancak ataması iptal edilen bir vatandaş, kazanılmış hakkının elinden alındığı gerekçesiyle idare mahkemesine dava açtı. Mahkeme, idareyi haklı bularak işlemin iptalinin hukuka aykırı olmadığına karar verdi. Bunun üzerine dava temyiz istemiyle Danıştay'a taşındı. Danıştay 5. Dairesi, itirazı reddederken, idare mahkemesinin kararını onadı.
DANIŞTAY: KAMU YARARIYLA BAĞDAŞMIYOR
Danıştay kararında, “3 Kasım 2002 Milletvekilliği Genel Seçimleri'nden hemen sonra, (yeni hükümete görev teslimi yapılmadan kısa bir süre önce) 4.11.2002-19.11.2002 tarihleri arasında ve İl Sağlık Müdür Yardımcılıkları görevlerine acil atamayı gerektirecek somut bir nedenin varlığı da ortaya konulmadan, davacıyla birlikte 41 İl Sağlık Müdür Yardımcılığı kadrosuna yapılan atamanın kamu yararı ve hizmet gerekleriyle bağdaşır bir yanı bulunmamaktadır. Öte yandan, idarenin açık hataya düşerek yaptığı işlemlerini geri alması, kaldırması veya iptal etmesi doğal olup, bu türlü işlemlerin kişiler yönünden kazanılmış hak doğurması da mümkün değildir.” denildi.
‘İKTİDARINI KAYBEDEN PARTİ, HARIL HARIL ATAMA YAPIYOR'
CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök de dün düzenlediği basın toplantısında söz konusu atamalara tepki gösterdi. 7 Haziran seçimlerinde iktidarını kaybeden bir partinin harıl harıl çalışıp atama yaptığına işaret eden Gök, “Nedir bu telaş? Yangından mal mı kaçırıyorsun? İktidardan düşmüş bu geçici hükümetin yapmış olduğu bu bütün atamalar hukuken, siyaseten, temayüllere ve ahlaka aykırıdır.” dedi. Bir yandan atama yapılırken, diğer yandan yağma ve talanın devam ettiğini anlatan Gök, Danıştay'ın 2004 yılında konuya ilişkin kararına işaret etti ve yapılan yeni atamaların da hukuka aykırı olduğu için iptal edileceğini kaydetti. ZAMAN